Poslanci zpřísnili pravidla pro financování politických stran

Politické strany zřejmě budou mít od příštího roku zákonem omezený rozpočet na předvolební kampaně. Například před volbami do Poslanecké sněmovny budou moci utratit maximálně 90 milionů korun. Nově bude také platit strop pro dary. Zákony, které schválili poslanci, teď míří k posouzení do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

„Pokud má být politická soutěž svobodná, volná a férová, tak není možné, aby tam některý subjekt dával obrovské množství finančních prostředků a ostatní na něj koukali. Takže z toho důvodu se to sjednocuje,“ vysvětlil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Cílem opatření je podle něj vyrovnat možnosti velkých a menších stran. „Je to podle parametrů, které platí ve vyspělých evropských státech, a myslím, že to je krok správným směrem,“ míní Chovanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strany zřejmě budou mít finanční limity pro předvolební kampaně

Podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ale omezení financování stran nebude mít žádný praktický dopad.

„Zákon byl také namířen proti našemu hnutí, protože my máme jasné sponzory. Máme jich nejvíc, jsou tam renomované firmy. Je to samozřejmě opatření, které neřeší netransparentnost financování tradičních politických stran, které používají různé marketingové firmy na kampaň,“ tvrdí.

V případě kampaně do krajských voleb má být limit sedm milionů korun na kraj, kandidáti na senátora by podle návrhu nesměli utratit více než dva a půl milionu korun a u eurovoleb a prezidentských voleb by hranicí bylo 50 milionů.

Novely počítají i s povinným zřízením transparentních volebních účtů. Politické strany také budou moci od jednoho člověka nebo firmy dostat maximálně tři miliony korun ročně. Financování stran by měl kontrolovat nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Jana Čermáková, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme