Strava neolitických Číňanů

10. květen 2013

Neolitičtí lidé z jihu Číny se předtím, než začali ve velkém pěstovat rýži, živili především ságem. Dokazují to škrobová zrna na jejich kamenných nástrojích.

V subtropickém prostředí jižní Číny je kyselá půda, v níž rostlinné zbytky dlouho nepřetrvají. O tom, čím se živili lidé, kteří zde žili v období neolitu, jsme proto věděli jen málo. Historické dokumenty a také několik málo archeologických nálezů naznačují, že předtím, než se v oblasti začala pěstovat rýže, tvořily hlavní část potravy různé kořínky a hlízy.

Dobývání sága –  škrobovitého prášku ze středu kmenů ságových palem

Fyzické důkazy se nyní podařilo získat britsko-čínskému týmu vědců. Na kamenných nástrojích, které pocházejí z let 3350 až 2470 před naším letopočtem, objevili zrna rostlinného škrobu. Nejčastěji zde byla zastoupena taková, která svým tvarem připomínají škrob ságových palem. Naznačuje to, že lidé se v tomto období živili především ságem – škrobovitým práškem, který se získává ze středu kmenů ságových palem.

Zrající slzovka obecná (Coix lacryma-jobi)

Další typ škrobových zrn dokládá, že si jídelníček zpestřovali také banány, žaludy, výhonky kapradí i hlízami a kořínky sladkovodních rostlin. Nechyběla ani semena divoké rýže a obilniny slzovky obecné, známé jako Jobovy slzy (Coix lacryma-jobi).

Zdroj: PLOS ONE

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio