Střecha nad zámkem ve Větrném Jeníkově mizí v okapech. Stará břidlice se totiž rozpadá na prach

10. prosinec 2016
Zprávy z

OBSAHUJE FOTOGALERII! Městys Větrný Jeníkov má problém s místním zámkem. Památková nemovitost má špatnou střechu a staré břidličné šablony se vlivem vlhkosti rozpadají na prach a mizí v okapech. Už v příštím roce plánuje tamní starostka první část oprav. Chce ale pokračovat dál. Zámek je z části využívaný jako radnice a je tam i obřadní síň.

„Už se sype, je to opravdu jako mouka. Okapy jsou neustále ucpané tou břidlicí. Kolem těch vikýřů vidíte, že zatéká. A teď jsme slyšeli, jak padá břidlice ze střechy,“ konstatuje neutěšený stav nezávislá starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová.

Asi sto let starou střechu na jeníkovském zámku do teď záplatoval místní klempíř. To už ale nestačí, městys proto vyhradil přes milion korun na opravy. „V roce 2017 bychom to měli udělat,“ je rozhodnutá starostka.

Voda je už i v používané části zámku

Zámek ve Větrném Jeníkově je z části využívaný jako obecní úřad. Už i tam zatéká. „Tady vidíte to jedno zatečení. Buď se tady srážela voda nebo sníh tam zůstal viset. Přišli jsme to ale bohužel až když to proteklo. Teď je to skutečně na renovaci odborníkem.“

Starostka Martina Lisová chce zámek v budoucnu více využívat. Do vedlejších místností chce přestěhovat rozšiřující se obecní knihovnu.

Další prostory by ráda využila pro živnostníky a také ordinaci lékaře. Mohlo by tam být kadeřnictví, kosmetika nebo kavárna.

autoři: mik , daz
Spustit audio