Středeční přepnutí vysílačů do DVB-T2 v Německu proběhlo podle plánu

31. březen 2017

Web Digitální rádio svým čtenářům v následujících dnech postupně zprostředkuje kompletní technické parametry sítí v Bavorsku a Sasku, které budou pro diváky v Čechách klíčové.

Žádné problémy podle očekávání nepřinesl středeční přechod řady vysílačů ze standardu DVB-T do DVB-T2 v Německu. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na telekomunikační firmu Media Broadcast, která je operátorem celé sítě a technicky tak zajišťuje její chod. Do HD vysílání bylo přepnuto celkem 350 stanic v 60 lokalitách a na operaci se podílelo okolo 260 lidí. V historii Německa šlo po technické stránce o zcela ojedinělou akci.

K ukončení vysílání ve standardu DVB-T došlo úderem půlnoci, placená nabídka se objevila v pravé poledne. Divákům stačilo pouze nové naskenování přijímače. Z prvních reakcí, které mají k dispozici veřejnoprávní vysílatelé ARD a ZDF, je patrné, že diváci jsou spokojeni zejména s obrazovou kvalitou 1080p50 a vysíláním v prostorovém zvuku. V Německu jsou programy kódovány ve standardu DVB-T2/HEVC, se kterým se počítá i v České republice. Web Digitální rádio svým čtenářům v následujících dnech postupně zprostředkuje kompletní technické parametry sítí v Bavorsku a Sasku, které budou pro diváky v Čechách klíčové.

autor: lukpo
Spustit audio