Středočeský kraj slaví. Pět tipů, kam se ve sváteční den podívat

28. říjen 2016

Den Středočeského kraje si dnes připomínají muzea, galerie, knihovny a další instituce ve středních Čechách. Připraveny jsou koncerty, speciální prohlídky, besedy, vernisáže nebo dílny. Krajský úřad v Praze ale zůstal zavřený.

„Tento den je možné naše kulturní instituce navštívit za symbolické vstupné nebo zadarmo,″ uvedl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek z KSČM.

1. České muzeum stříbra v Kutné Hoře nabízí prohlídky Kamenného domu, Tylova domu i Hrádku za symbolickou korunu. Na Hrádku si návštěvníci můžou prohlédnout repliku císařské koruny Karla IV.. V podhradí se koná jarmark, kde si můžou zájemci vychutnat zmrzlinu v netradičním provedení jako je kaštanová, švestka se slivovicí nebo pečené jablko se skořicí a calvadosem. Ta byla v roce 2014 oceněna v Anglii jako jedna z nejlepších na světě!

2. Na Havířovské šprýmování v areálu Ševčinského dolu zve Hornické muzeum Příbram. Program pro rodiny, na které je vstupné 10 korun, má ukázat každodenní práci i život horníků v minulosti. Návštěvníci si můžou vyzkoušet, jak se vyrubaná stříbrná ruda dopravovala na povrch, prolézání úzkou štolou za světla kahanu i hledání minerálů. Tradiční expozice jsou přístupné rovněž za symbolickou korunu.

3. Báňským záchranářem se můžou stát zájemci v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích. Kromě prohlídky skanzenu, kde jsou připraveny dílny pro děti nebo výstava, se návštěvníci naučí poskytovat první pomoc, slaňovat, projít se po nekonečném žebříku, prohlédnou si zásahové auto nebo muzejní kování. Vstupné se neplatí.

4. V Regionálním muzeu Mělník nabídnou odpoledne unikátní dokument o návratu vlků a jiných šelem do české krajiny. Už od rána je přístupná výstava HAFani spojená s vytvořením vlastního psa. K vidění bude nově otevřená výstava dobových hraček v expozici historických kočárků. Vstupné je 1 koruna.

5. Den kraje si připomínají také v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy, kde při slavnostním zakončení výstavy Karel IV. - zlato pro korunu nebude chybět dobová hudba, taneční vystoupení, letové ukázky dravců nebo rytířský turnaj. Děti si mohou vyzkoušet lukostřelbu, zbraně, zbroj, připraveny jsou soutěže, kovárna, krčma i ukázky starých řemesel.

autor: jum
Spustit audio