Střelmistři odstraňují zpod hladiny Nových Mlýnů nebezpečné pařezy

Potápěči a střelmistři hasičů dnes na dolní Novomlýnské nádrži začali odstřelovat kmeny stromů, které pod hladinou ohrožují lodě. Kvůli suchu klesla hladina a nebezpečných překážek tak přibylo.

Plavba po dolní Novomlýnské nádrži je v posledních měsících docela nebezpečný podnik. Kvůli suchu totiž klesla hadina o víc než metr a lodě ohrožují nebezpečné překážky pod vodou. Například pařezy stromů, které tam zůstaly stát po napuštění nádrže. Řešením je jejich odstřel za pomoci trhavin. Střelmistři Hasičského záchranného sboru tam pracují celý týden.

„Po cestě jsme narazili na pařez, který měl v průměru metr třicet, na rovno uřezaný. A ten pařez nebyl vidět, na něm bylo osmdesát centimetrů vody a navíc voda byla kalná,“ popisuje nehodu z letošního srpna lodník z výletní lodi Pampeliška Otakar Cypris.
„Zůstali jsme viset a při vyprošťování byla pokřivená hřídel kormidla a ostruha, která ji vyztužuje. Že tady lodě naráží, to je běžná věc, protože když se ta přehrada plnila vodou, tak spěchali a řezali z traktorové vlečky kmeny, to znamená vysoké pařezy,“ dodává.

Nehoda výletní lodi Pampeliška nebyla vůbec ojedinělá. „Letos máme nějakých pětadvacet výjezdů, jenom co jsme zaznamenávali srážky s plavbami nebezpečnými překážkami, které nejsou vidět. Újmy na zdraví zatím nebylo až tolik, nebo tolik závažné, ale ty materiální škody jsou obrovské,“ upozorňuje Stanislav Hrdlička, velitel lodní záchranné služby na Nových Mlýnech.

Střelmistři z Hasičského záchranného sboru se připravují na odstřel překážek pod vodní hladinou Nových Mlýnů.

Tím, že hladina nádrže klesla víc než o metr, překážek znatelně přibylo. Záchranáři našli a označili pětapadesát plavbě nebezpečných překážek. Mají zaznamenaný jejich obvod, rozměry i velikost, což pomůže k likvidaci těchto překážek.

Po úvodním briefingu se střelmistři vydali na vodu. Šéfuje jim Josef Skalka. „Na jeden strom musíte počítat tak hodinu s transportem, uzavřením hlídky a podobně. A to by byl krásný čas. Když uděláme těch pět až šest stromů denně, tak to by byl moc moc pěkný čas,“ konstatuje Skalka.

Odstřelit takový pařez pod hladinou není nic snadného. Nálož musí střelmistři položit až na dno. Ještě předtím tak musí potápěči zmapovat terén, teprve potom mohou nálož umístit a překážku odstřelit.

Střelmistři z Hasičského záchranného sboru se připravují na odstřel překážek pod vodní hladinou Nových Mlýnů.

„Musíme postupovat strom od stromu. Nejdřív plavební dráhu vyčistíme a potom postupně podle naléhavosti budeme postupovat a dělat jednotlivé stromy,“ dodává.

Ideální počasí pro práci střelmistrů je úplně bezvětří. „Byli jsme tady před třemi měsíci, vítr byl veliký, byly velké vlny a v tom případě ani potápěči nemůžou bezpečně založit nálož, nemůže ani loď být na jednom místě,“ vysvětluje Skalka.

Střelmistři z Hasičského záchranného sboru se připravují na odstřel překážek pod vodní hladinou Nových Mlýnů.

Na bezpečnost průběhu celé té akce dohlíží také policie, jak potvrzuje mluvčí Bohumil Malášek. „Budeme spolupracovat se střelmistry, budeme jim na našich člunech navážet výbušniny a oni pak s tím budou pracovat a druhá rovina je, že budeme dohlížet na bezpečnost na břehu. Bezpečná vzdálenost je dvě stě metrů od místa, kde se bude odpalovat,“ upřesnil s tím, že policisté budou na břehu hlídat, aby v nebezpečné oblasti nikdo nebyl a nedošlo k nějakému zranění.

Střelmistři budou na Nových Mlýnech pracovat až do pátku.

autor: gaj
Spustit audio