Stříbrný poklad století nalezený u Chýště na Pardubicku je dvojnásobný

26. srpen 2016

Poklad století: tak označují historici nález u Chýště na Pardubicku. Vloni tam na poli náhodný hledač našel 780 stříbrných mincí, teď archeologové dohledali skoro stejný počet dalších.

Hodnota pokladu století je prakticky nevyčíslitelná, hejtmanství odmění hledače dvěma miliony korun.

Nálezce našel v zemi loni na podzim hrnec plný stříbrných denárových mincí z poslední třetiny desátého století. Podle odborníků mají velkou historickou hodnotu. Jsou ve výborném stavu, zřejmě je kdysi někdo zakopal jako nové, čerstvě vyražené. A protože jsou z kvalitního stříbra, zub času na nich není vidět. Poklad byl v zemi tisíc let, nebyl ani příliš hluboko a tak archeologové považují za doslova zázrak, že ho někdo nenašel dřív. Je pravděpodobné, že ho ukryl nějaký velmož napojený na vládnoucí knížecí rod, případně bohatý kupec, protože se jedná o majetek vysoké hodnoty. Mohly to být peníze na financování vojska, hotovost pro mezinárodní obchodní aktivity, možná i ukrytý lup.

Jak archeologové hledali další mince?

V červenci a srpnu začali znovu hledat, simulovali proces orby, který by běžně trval šest let. Konkrétně: nejdřív nechali půdu po sklizni podmítnout, pak opakovaně zorat a pak bagrem po centimetrových vrstvách odebírali jednotlivé vrstvy zeminy.

Denárový poklad století - hledání

S pomocí detektorů objevili i milimetrové úlomky. Každou minci a zlomek si archeologové zapsali, geodet ji přímo na místě zaměřil včetně hloubky uložení. Tím získali představu, jak se mince z nádoby při orbě rozšířily na plochu pole.

Jaká je hodnota pokladu?

Nelze to přesně vyčíslit, nicméně podle znalců z Národního muzea v Praze je kulturně-historická hodnota mincí 23,5 milionu korun. Mincovní soubor tvoří české denáry ražené knížetem Boleslavem II. v posledním desetiletí 10. století v mincovnách v Praze a na Vyšehradě. Takových mincí se mnoho nedochovalo, pocházejí z doby samotných počátků českého mincovnictví a jejich historická i sběratelská hodnota je obrovská. Podle numismatika Východočeského muzea Pardubice Ladislava Nekvapila obsahuje nález také zcela raritní ražby, u kterých je znám třeba jediný exemplář na světě.

Veřejnost poklad uvidí od 21. září do 16. října na výstavě Denárový poklad století

Denárový poklad století
autor: ba
Spustit audio