Štrougal nebude souzen za smrt lidí prchajících přes železnou oponu, věc je promlčená

Bývalý komunistický premiér Lubomír Štrougal nebude souzený za smrt lidí, kteří prchali přes železnou oponu. Uvedl to server iDnes.cz. Případ je promlčený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

minové pásmo a ostnaté dráty železné opony

minové pásmo a ostnaté dráty železné opony | Foto: Jan Rosenauer

Policie Štrougala podezírala ze spáchání trestného činu za to, že jako ministr vnitra nezabránil použití vysokého napětí v elektrických zátarasech na západní hranici.

Přehrát

00:00 / 00:00

To zařízení byla smrtící past, zdůraznil spisovatel a historik Luděk Navara

Podle Úřadu pro vyšetřování a dokumentaci zločinů komunismu je ale případ už promlčený, úřad proto vyšetřování zastavil.

„Lubomír Štrougal byl v letech 1961 a ž 1965 ministrem vnitra a do jeho působnosti spadala pohraniční území a železná opona,“ vysvětlil spisovatel a historik Luděk Navara.

„Byly tam i elektrické zátarasy pod smrtícím napětím a zemřelo tam několik desítek uprchlíků, lidí. Za Štrougalova působení, to znamená do toho roku 1965, jich bylo 33.“

Slavnostní akt zahájení výstavby rozhlasového střediska na Pankráci 12.4.1978; v popředí předseda vlády ČSSR L. Štrougal, vlevo ústřední ředitel ČsRo J. Riško | Foto: Archiv ČRo

Navara zdůraznil, že lidé sice o drátech s elektřinou věděli, ale netušili, že napětí v drátěné stěně je až tak vysoké. „To zařízení byla smrtící past.“

Otázka, proč Lubomír Štrougal tehdy nezabránil použití vysokého napětí v elektrických zátarasech, by měla být podle Navary adresována na vyšetřovatele.

„Pokud se týká jeho vyjádření pro média, on se těmto otázkám spíše vyhýbal,“ poznamenal o Štrougalovi spisovatel a historik Luděk Navara.

Komunisté začali s budováním železné opony v roce 1951. V letech 1952 až 1957 byl prostor mezi stěnami plotu zaminován. Počínaje rokem 1952 byl zátaras doplněn o vodiče vysokého napětí. Elektrický proud byl z plotu definitivně vypojen v polovině 60. let.

ČTK, ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme