Studenti si v zoo vyzkoušeli svět tmy

15. říjen 2012

Jak vnímají svět zrakově postižení? Tak to si mohli v pondělí vyzkoušet návštěvníci děčínské zoo, pokud se zúčastnili programu akce Den bílé hole. Zoo Děčín na tento den připravila pro zrakově postižené, ale nejen pro ně, speciální program, ve kterém zrakový handicap nebyl překážkou.

Pod vedením lektorů si účastníci vyzkoušeli vnímat svět ostatními smysly. Zapojili hmat, čich, sluch i chuť. Do rukou dostali nejen přírodniny, ale také živá zvířata. Zaposlouchali se do nejrůznějších zvířecích zvuků a přičichli k mnoha typickým vůním. „Obrovskou zkušeností bylo toto setkání například pro studenty třetího ročníku oboru Sociální péče Střední zdravotnické školy v Děčíně, které v budoucnu čeká v rámci předmětu speciální pedagogika a následně také při výkonu povolání péče o zdravotně postižené,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.

Den bílé hole v Zoo Děčín

Den bílé hole je mezinárodním svátkem, připadá každý rok na 15. října a jeho kořeny sahají až do roku 1964. Hlavním důvodem jeho vzniku byla potřeba upozornit na problémy zrakově postižených.

autor: Zoo Děčín
Spustit audio