Studenti si ve školách půjčovali šest ‚živých knih‘. Diskutovat mohli s transsexuálkou nebo muslimem

V rámci dalšího ročníku projektu Živá knihovna si mohli studenti „půjčit“ místo knih gaye, Roma nebo transsexuálku, se kterými diskutovali o jejich životech a zkušenostech. Cílem bylo zvýšit toleranci studentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti znají ginkgo bilobu, kapsle z ní často konzumují před náročnými zkouškami

Studenti znají ginkgo bilobu, kapsle z ní často konzumují před náročnými zkouškami | Foto: Fotobanka Pixabay

Projekt, do kterého se v loňském roce zapojilo 36 škol, organizuje Amnesty International. „Cílem projektu je bojovat proti diskriminaci, rasismu a xenofobii v české společnosti a to tím, že budujeme nějakou toleranci. Nebo zvyšujeme toleranci studentů,“ řekla Jana Mydlilová, místní koordinátorka Živé knihovny z Amnety International.

Šest takových knih si mohli „půjčit“ i studenti Obchodní akademie Heroldovy Sady v Praze. Studenti ve třídě se rozdělili do skupin a povídali si na příklad s Romem Davidem nebo transsexuálkou Zitou.

Přímá konfrontace je lepší, říká 'živá kniha' z Prahy. S žáky mluví o drogách

Číst článek

Gay Lukáš dětem řekl, jaké starosti měl s přiznáním, že je gay. „Já jsem s tím problém neměl, ale trochu jsem se bál, jak bude reagovat okolí. Tak jsem to po nějakém čase řekl svojí nejlepší kamarádce, která to vzala skvěle,“ řekl Lukáš.

Podobné akce často pořádá Amnesty International i na různých festivalech. Podle bulharky Evgenyje, která žije v České republice, je ale přednášení studentům specifické. „Děti jsou v něčem otevřenější, ale zároveň podle mě těžší, protože jsou víc přímí a je těžší je nějakým způsobem pobavit,“ řekla.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme