Šumavský park obnoví zaniklé louky, zemědělci je mohou využít jako pastviny

11. říjen 2012

Správa národního parku Šumava začala s obnovou míst, které se dříve využívaly jako pastviny, ale v posledních letech zarůstaly náletovými dřevinami. Ve spolupráci se zemědělci má v plánu zvětšit plochu luk, na kterých se bude hospodařit, až o tisíc hektarů.

S mizejícími loukami mizeli i někteří živočichové a rostliny. Správa parku proto začala problematiku řešit a začala nálety už na jaře vyřezávat. Na mapě se tak znovu objeví tradiční šumavské louky. Zvětší se pestrost krajiny, ale i skladby rostlin a živočichů, kteří na tomto území žijí.

„Druhotné bezlesí, které bylo na Šumavě vytvořeno lidskou činností, je typickou kulturní a krajinnou dominantou Národního parku Šumava. Zaujímá přibližně 10 tisíc hektarů, což je asi 15 procent z celkové rozlohy národního parku. Nicméně plocha hospodářsky využívaného bezlesí na území Národního parku Šumava je jenom 4,5 tisíce hektarů. Rok od roku se tato plocha zmenšuje, zarůstá náletovými dřevinami. Tento trend chceme na vytipovaných místech zastavit,“ konstatoval Jiří Mánek, ředitel Správy Národního parku Šumava.

Bezlesí za posledních 20 let z krajiny postupně mizelo. Krajina se postupně měnila a přestává plnit všechny své historické, ale i přírodovědné a krajinné funkce. V současné době se péče o bezlesí proto stává absolutní prioritou správy Národního parku Šumava, která nechce připustit, aby Šumava postupně zarůstala, což by bylo v rozporu z důvody, pro které byl národní park vyhlášený.

Dřeviny na bezlesních lokalitách mají svoji významnou ekologickou funkci, při nadměrném zarůstání lučních porostů se však jejich pozitivní efekt vytrácí. Výběr luk, kde se náletové dřeviny odstraňovaly, nebyl náhodný. Odborníci museli projít zhruba 1 500 hektarů bezlesních ploch a pečlivě zde označili všechny náletové dřeviny, které teď bude třeba pokácet. Jak uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy parku, cílem redukce náletů není mít pozemky bez stromů. Ke každému zásahu je připravený podrobný a odborně zpracovaný plán. Významným pozitivem je, že byla nalezena shoda na řešení napříč spektrem odborníků ze Správy parku a místními zemědělci. Ve spolupráci se zemědělci má Správa N8rodního parku Šumava v plánu zvětšit plochu luk, na kterých se bude hospodařit, až o 1 000 hektarů.


autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio