Svádění jako práce. Americké muzeum připomíná slavné špióny, kteří vsadili na milostné vztahy

14. únor 2018

Možná valentýnský svátek zamilovaných úplně ignorujete, možná se chystáte darovat nebo převzít květinu a dát si příjemnou večeři ve dvou. Američané ve svém hlavním městě a také návštěvníci Washingtonu mají možnost strávit závěr Dne svatého Valentýna nevšedním způsobem. Tamní Mezinárodní muzeum špiónů návštěvníkům ukáže, jakou roli hrají milostné vztahy v práci agentů tajných služeb.

Kdo se rozhodne strávit valentýnský večer v muzeu špionáže v centru Washingtonu, potká tam Amandu Ohlke a zažije její nadšené vyprávění o tom, jak špionáž souvisí se sváděním.

Čtěte také

Návštěvníci muzea prý tohle dráždivé téma zbožňují. A očividně nejen oni. Tématem je nadšená i Amanda Ohlke, ředitelka sekce pro vzdělávání dospělých Mezinárodního muzea špionáže. O tajných agentech, kteří používají milostné vztahy jako účinnou pracovní metodu, sype z rukávu jeden příběh za druhým.


Začali se po nocích scházet a hlasitě milovat v místnosti, kde byly kódy uložené, aby nevzbudili podezření. Jednou se kvůli tomu Betty dokonce ukázala nočnímu hlídači nahá.AMANDA OHLKE

„Velmi zajímavou ženou v tomhle ohledu byla Betty Pecková, americká špiónka v britských službách. Jejím vrcholným výkonem bylo, když tady ve Washingtonu získala šifrovací kódy vichistické Francie tím, že se na její ambasádě seznámila se zaměstnancem s protinacistickým smýšlením,“ popisuje Amanda.

„Začali se po nocích scházet a hlasitě milovat v místnosti, kde byly kódy uložené, aby nevzbudili podezření. Jednou se kvůli tomu Betty dokonce ukázala nočnímu hlídači nahá. Úkol se podařil a ti dva se navíc po válce vzali.“

Smutné příběhy v zábavném hávu

Využívat k získávání cenných informací osobní šarm a milostné vztahy je velmi užitečná pomůcka. Tak běžná, jak by se z Amandina vyprávění mohlo zdát, ale není.

„Tajné služby, to je velmi formalizované a systematické prostředí plné lidí, kteří by se cítili neuvěřitelně uraženi myšlenkou, že by měli používat svádění. Ale někomu to vyhovuje a takové případy se vyskytují po celém světě. My to tu na Valentýna vyprávíme zábavnou formou, ale mnohdy jsou to velmi smutné příběhy, protože milostné vztahy se dají využít i k vydírání a k nabízení kompromitujících materiálů tajným službám,“ uzavírá Amanda Ohlke.

Vzpomínáte na slavnou Matu Hari? Podívejte se, jak její příběh vypráví Amanda Ohlke.

autoři: jkb , als
Spustit audio