Švédské korály potřebují pomoc

23. říjen 2012
Monitor

Jedinému korálovému útesu Švédska hrozí záhuba. Vědci jej ale chtějí zachránit importem korálů ze sousedících útesů v Norsku.

Korálové útesy si obvykle spojujeme s tropickými oceány. Existují však i chladnomilné druhy, které najdeme například kolem Skandinávie. Ve Švédsku je pouze jediný korálový útes, který vytvořily trubinatky větvené (Lophelia pertusa). Vyžadují prostředí s konstantně vysokou slaností a chladnou teplotu, jaké se zde vyskytuje na jediném místě: v moři u provincie Bohuslän, která leží na západním pobřeží Švédska. O zdejších korálových útesech víme už od 20. let minulého století. Tehdy zde korály rostly na třech různých lokalitách, dnes ale existuje už jen útes s názvem Säcken Reef. Příčinou je především eutrofizace vody.

Průzkum pomocí dálkově řízených podvodních vozidel ukázal, že zdejší korály jsou ve velmi špatné kondici. Samotný útes má rozlohu asi 5000 metrů čtverečních, ale živé korály se nacházejí jen na ploše 300 až 500 metrů čtverečních. Genetický výzkum přinesl další špatnou zprávu: zdejší korály jsou prakticky odříznuté od sousedících útesů, které se nacházejí v norských vodách a které by mohly být zdrojem larev korálů. Právě ty jsou životně důležité pro to, aby se poškozené útesy dokázaly zotavit.

Vědci z Göteborgské univerzity proto zahájili záchranný projekt. Z norských útesů chtějí odebrat zdravé korály a „přesadit“ je na švédský útes Säcken Reef. Jestli se dovezené korály uchytí a začnou se rozmnožovat, není jisté. Pokus o záchranu však rozhodně stojí za to. Extrémně starý není jen útes, ale i jednotlivé korály, jejichž stáří dosahuje několika tisíc let.

Zdroj: Göteborgs universitet

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.