Švédsko prodloužilo kontroly na hranicích do března. Vadí to hlavně 'pendlerům'

Přísné kontroly na hranicích, které Švédsko zavedlo loni v listopadu kvůli vysokému počtu imigrantů, potrvají až do 9. března. Úřady kromě namátkových pasových kontrol od Nového roku prohlíží plošně také vlaky, autobusy a trajekty přijíždějící z Dánska. Kontrol se obávali hlavně lidé, kteří denně jezdí za prací přes moře mezi dánskou Kodaní a švédským Malmö.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Öresundský most mezi Švédskem a Dánskem

Öresundský most mezi Švédskem a Dánskem | Foto: Fotobanka stock.xchng, Lars Sundström

„Je to nová berlínská zeď,“ říkal ještě v lednu šéf asociace takzvaných pendlerů z Kodaně Michael Randropp. Kontroly vlaků i autobusů na klíčovém mostě přes Öresundskou úžinu podle něj mohly pokazit budoucnost celé oblasti, která se desítky let snažila srůst dohromady.

„Komplikace v dopravě kontroly opravdu přinesly,“ říká Jana Mulačová, která přes Öresundský most řadu let jezdila.

Počet běženců chce Švédsko omezit i jinak. Ministerstvo vnitra na konci ledna oznámilo, že chce vyhostit odmítnuté žadatele o azyl, tedy až 80 tisíc lidí.

Švédsko patří spolu s Německem ke státům, které přijímají nejvíce běženců. Přísnější kontroly na hranicích země zavedla loni v listopadu pod tlakem uprchlické krize. Přechodné opatření mělo zemi pomoci zavést pořádek do azylového systému.

Migranti / uprchlíci - trasy | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme