Švestkové knedlíky z housek

Zpracovat starší housky do švestkových knedlíků můžete podle receptu od Jitky Bílené z Brna.

Budete potřebovat:

2 starší housky
mléko/voda
4 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce oleje
švestky, nebo meruňky

na dokončení:
máslo
tvaroh
mák
cukr

Postup:

1. Housky namočíme, necháme nabobtnat a pak přes síto řádně vymačkáme.

2. Přidáme mouku, olej a uděláme těsto (pokud je řídké, přidáme ještě mouku).

3. Obalujeme jím švestky, nebo meruňky a vaříme ve vroucí vodě.

4. Na talíři sypeme tvarohem, mákem a cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.