Svět Star Wars odhalí nová tajemství. Do kin míří pokračování ságy rodu Skywalkerů

12. prosinec 2017

Celých dvě a půl hodiny bude mít nejnovější film ze série Star Wars, Poslední z Jediů, který do českých kin vstoupí ve čtvrtek. Stopáž z něj činí dosud nejdelší film ze všech Star Wars. A ač je podle dnešních plánů studií předposledním v třetí řadě ságy, podle jejích milovníků i odborníků na svět Star Wars přijdou ještě další filmy. Star Wars nabízejí nejen výjimečnou podívanou a nesrovnatelně obsáhlý a rozmanitý svět, ale také trvalý výdělek pro tvůrce.

„Je to univerzálně srozumitelná rodinná zábava, která navíc nečekaně inteligentně pracuje s archetypy, jako je například klasický motiv mistr a žák nebo boje dobra a zla o duši hlavního hrdiny," říká Lukáš Franta, scenárista, dramaturg a zakladatel filmového serveru Gorilla.cz. „Příběhy se odehrávají skrze stovky let. To mají i jiné fikční světy, ale ne v takovém měřítku. Základna fanoušků, hltající cokoliv z toho světa, je obrovská po celém světě," míní milovník Star Wars Vojtěch Marek.

O tom, že konec ságy je v nedohlednu, je Franta přesvědčen. „Diváci by museli na filmy přestat chodit. Ale to se v dohledné době nestane, je to příliš silná popkulturní značka, na které vyrostlo už několik generací," řekl. „Společnosti Disney a Lucasfilm si své rodinné stříbro pečlivě hlídají a šance, že by vznikl ne jeden, ale hned několik špatných filmů za sebou, které odradí dostatečně velký počet diváků na delší dobu, je opravdu víc než minimální," doplnil.

Navíc jsou Star Wars úspěšné i na jiných platformách, které úspěch značky jistí. Existují počítačové hry, knihy, komiksy či atrakce v zábavních parcích. Obrazový slovník k nejnovějšímu snímku vyjde i česky pár dní po české premiéře v nakladatelství Egmont.


Od uvedení prvního dílu Star Wars letos uplynulo čtyřicet let (více čtěte zde), první trilogie vznikala do roku 1983 (Nová naděje, Impérium vrací úder a Návrat Jediů). Jako prequely vznikly v letech 1999 až 2005 snímky Skrytá hrozba, Klony útočí a Pomsta Sithů. Na rozdíl od jiných příběhů, které se jejich tvůrci snaží takto „natáhnout", byly v případě Star Wars epizody předcházející původnímu ději úspěšné. A bylo tomu tak i v případě sedmého dílu, který zahájil trilogii sequelů a na nějž nyní naváže Poslední z Jediů. Film Síla se probouzí se v roce 2015 stal třetím nejvýdělečnějším filmem.

„Hrdinové Star Wars dělají chyby, nejsou prvoplánově hezcí, současně ale mají odvahu a smysl pro humor - to jsou atributy postav, které mají diváci rádi. A je to obrovský svět, který provokuje imaginaci," míní Franta.

Podle Marka fanoušků Star Wars neubývá, ba možná naopak. „Na původních Star Wars vyrostla generace, na nové trilogii zase jiná, na té současné další - z fanoušků ze 70. let jsou dnes pamětníci, ale stará láska nerezaví, u Star Wars to platí dvojnásob," uvedl. Stálou popularitu série podporuje i to, že je apolitická. "Je to především hollywoodský produkt, který má ambice diváky zabavit - to samozřejmě ale dělá na jedničku s hvězdičkou, a proto je taky takovým fenoménem," míní Marek.

Původní trilogie z přelomu 70. a 80. let přiznala inspiraci v knižním Pánu prstenů a podobný děj i typ postav lze najít v mnoha legendách. Fikční svět ale dělá právě ze Star Wars celospolečenský fenomén.

V době trilogie let z let 1999 až 2005 šly do kin i fantasy série Pán prstenů nebo Harry Potter, které v tržbách tehdejší díly Star Wars překonávaly. „Jejich problémem bylo, že nemohou nabídnout více než tři díly v případě Pána prstenů či sedm v případě Harryho Pottera. Svět Star Wars jede od roku 1977 bez výrazné chyby a nevypadá, že by tomu bylo v blízké budoucnosti jinak," míní Marek.

autor: Radiožurnál | zdroj: ČTK
Spustit audio