SvětOběžník: Jednání mezi kolumbijskou vládou a ozbrojenci FARC

8. leden 2013
Sedmý světadíl

V říjnu zasedli zástupci kolumbijské vlády a levicových ozbrojenců FARC už potřetí k mírovým rozhovorům. Podaří se jim tentokrát dojít až do konce?

Odpovědět na tuto otázku si dnes nikdo netroufne a ani o samotném průběhu jednání, které má nyní až do 14. ledna pauzu, se toho příliš neví. Obě strany si totiž přály jednat neveřejně. I tak ale souhlasně vzkazují kolumbijské veřejnosti, že vše, je na dobré cestě.

Po takřka padesáti letech bojů jsou ale Kolumbijci skeptičtí, veřejné průzkumy ukazují, že v úspěch rozhovorů nevěří ani polovina obyvatel.

Země mnoha tváří

Kolumbie platí za jeden z přírodně i kulturně nejbohatších latinskoamerických států, má významná ložiska ropy, drahých kovů i smaragdů. Daří se zde kávě i koce a stejně rozmanité jsou i společenské problémy Kolumbie.

V posledních desetiletích proslula zejména coby země, kde mají silné slovo drogové kartely a slabé naopak vláda a kterou navíc zmítá v podstatě občanská válka.

Ve jménu nás všech

Únosy a vydírání - to byly jedny z nejčastějších aktivit FARCu, i proto bylo jednou z podmínek mírových rozhovorů, aby všechny propustil. Povstalci tak údajně učinili v dubnu 2012

Vše odstartovalo v polovině šedesátých let vystoupení několika levicových uskupení inspirovaných kubánskou revolucí. S požadavky spravedlivého rozdělení půdy a bohatství všem a nikoliv jen úzké vrstvě nejbohatších a vytvoření vlády po vzoru komunistických idejí vyhlásily vládě válku. Nejznámější z těchto skupin, a co se týče svých aktivit také nejúspěšnější, se stal právě FARC - Fuerzas Armadas Revolucionarias de Columbia, přezdívaný také lidová armáda.

Původně ostře ideologicky vyhraněná organizace ale podle všeho podlehla mámivým svodům peněz. Pozorovatelé a historici se totiž shodují v tom, že s postupem let FARC ze svých ideologických požadavků značně slevil a začal vykonávat hlavně lukrativní činnosti jako únosy a požadování výkupného a zlákal jej také obchod s drogami.

Akce a reakce

Do palety kolumbijských problémů se v následujících letech přidaly také pravicové ozbrojené skupiny, tzv. paramilitares. Ty si oficiálně v obraně proti levicovým banditům zakládaly majetní vlastníci pozemků, často ale také konkurenční drogoví obchodníci. Výsledkem vyhrocené situace byly desítky tisíc mrtvých a násilně přesídlených Kolumbijců a vláda na jistou dobu ztratila kontrolu nad značnými částmi svého území.

Události začaly nabírat nový směr až začátkem nového tisíciletí, kdy ztroskotal druhý pokus o usmíření se s FARC. Tehdejší prezident Álvaro Uribe spustil proti příslušníkům FARC tvrdou ofenzivu, na které se podílely i Spojené státy. Výsledkem byla smrt hned několika vůdců FARC a také rapidní snížení členské základny.

Identifikace těl příslušníků levicové guerilly. Podobné scény nejsou v Kolumbii nijak ojedinělé

Nový start?

S pravicovými paramilitares se kolumbijská vláda už jakž takž vypořádala, v rámci příměří jejím členům nabídla například zmírnění trestů a většina bojovníků na nabídku přistoupila. I když otazníky nad účinností takových kroků dosud nezmizely. Nad kolumbijskou společností se vznášejí stejně jako ty nad aktuálním jednáním s FARC. Na Kubě po vánoční přestávce vyjednavači podle všeho opět zasednou ke společnému stolu, na boj mezi armádou a povstalci to ale nemá žádný vliv. Na přelomu roku zemřelo při vládním náletu na pozice FARC alespoň 13 jeho členů. Oproti minulým pokusům o mír totiž tentokrát kolumbijský prezident Santos odmítl jakékoliv návrhy příměří. Na druhou stranu, FARC prohlásil, že po dobu jednání přestane s únosy a požadováním výkupného. Objevují se ale zprávy, že svůj slib nedodržuje.

Hlavním bodem mírových rozhovorů má být otázka pozemkové reformy, tedy požadavek který stál už u zrodu FARC. Proč je právě tato otázka tolik důležitá a jaká řešení připadají v současnosti v úvahu? A jakou roli v nastalé situace může sehrát stále lukrativní obchod s drogami? Na tyto i další otázky odpovídá v dalším latinskoamerickém SvětOběžníku iberoamerikanista Josef Opatrný. Rozhovor s ním si můžete poslechnout zde:

autor: Lucie Christovová
Spustit audio