SvětOběžník: Regionální rozměr konfliktu v Sýrii

18. září 2012
Sedmý světadíl

Rok a půl trvající boje v Sýrii se už dávno proměnily v občanskou válku. Nesou s sebou ale další hrozbu – podle analytiků se totiž snadno mohou přelít i do okolních států.

Tento názor zastává i bezpečnostní analytička Irena Kalhousová, která se regionálnímu významu syrské války věnovala v zatím posledním blízkovýchodním SvětOběžníku.

„Sýrie leží uprostřed velmi nestabilního regionu a když se podíváme na země okolo, tak je patrné, že tam jsou náznaky, že to, co se děje v Sýrii, zasahuje i je. A na prvním místě je třeba zmínit Libanon,“ říká komentátorka z Pražského institutu bezpečnostních studií.

„Příbuzenské“ vazby

Nebezpečným převaděčem napětí za hranice Sýrie jsou totiž nejrůznější etnicko-náboženské vazby, které mezi sebou jednotlivé skupiny obyvatel heterogenního regionu mají. A i samy boje v Sýrii získávají čím dál tím výraznější etnický či náboženský přídech.

Konflikt v Sýrii už není jen o sporu opozice s vládou

Nejpodobnější složení společnosti jako v Sýrii – sunnitští muslimové a další skupiny ovládané šíity – je právě v rozmanitém Libanonu, kde se na vládě podílí šiítské hnutí Hizballáh, mimo jiné významný syrský spojenec.

V rozmanitosti je… řada problémů

„To, co se děje v Sýrii především sunnitským bojovníkům, sleduje sunnitské obyvatelstvo v Libanonu velmi pozorně. Už také proto, že do určité míry je severní Libanon základnou některých rebelů v Sýrii. Existuje proto možnost, že by se do konfliktu mohli zapojit jak sunnité, tak Hizballáh,“ upozorňuje Irena Kalhousová. A podle zpráv britských novinářů se na některých místech v Sýrii do bojů v posledních době zapojili i dlouho nestranní křesťané.

Dění v Sýrii se ale dotýká i ostatních států, ne jen Libanonu. Na území Iráku, kde taktéž panuje napětí mezi sunnity a mocensky stále silnějšími šíity, dopadly syrské rakety. Turecko, které se dlouhodobě potýká se separatistickou kurdskou menšinou, pak s obavami sleduje sílící postavení syrských Kurdů. A podle Ireny Kalhousové představuje konflikt v Sýrii zatěžkávací zkoušku i pro zdánlivě klidné Jordánsko. Proč? To i celkový rozbor regionálních vazeb si můžete poslechnout v zatím posledním blízkovýchodním SvětOběžníku zde:

autor: Lucie Christovová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.