SvětOběžník: Středoasijská cesta

27. listopad 2012
Sedmý světadíl

Jaká je současnost pěti středoasijských postsovětských republik? O tom v dalším SvětOběžníku uvažuje Libor Dvořák.

V dalším pokračování SvětOběžníku vyměnil komentátor ruského dění Libor Dvořák Rusko za střední Asii a připomněl, kam se za uplynulých dvacet let vyvinuly bývalé sovětské republiky Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Turkmenistán.

Nenápadné spojnice

Kromě společné historie spojuje těchto pět států v současnosti i řada dalších faktorů. Všechny mají poměrně úzké vztahy s Ruskem, státy jako Kazachstán a Turkmenistán oplývají velkým nerostným bohatstvím a pro všech pět republik je typická vyhraněná politická scéna a politici se sklony k autoritářskému vládnutí

„Za prvé si musíme uvědomit, že v čele těchto pěti zemí stojí bývalí vysocí tajemníci komunistické strany a k tomu bych dodal ještě jednu místní zvláštnost, těm zemím se často přezdívá nové orientální despocie a na tom je také hodně pravdy. Byť někde to platí více a někde méně,“ říká ve SvětOběžníku Libor Dvořák a upozorňuje tak na to, že sklon k autoritářství byl ve střední Asii přítomný už před začátkem sovětské vlády a přetrvává dodnes.

Památník turkmenské nezávislosti v Ašchabadu

Příklad za všechny

„Jistá orientální „hrůzovláda“ v některých těch zemích panovala i v sovětské epoše a některé z těch pěti zemí se k ní zase vrátily. Za všechny jmenujme alespoň Nijazovův Turkmenistán, který vybudoval opravdu hrůzyplný kult,“ upozorňuje Libor Dvořák na asi nejznámějšího středoasijského vládce Saparmurata Nijazova, který vládl v Turkmenistánu od poloviny 80. let až do své smrti v roce 2006. V čele Turkmenistánu stál nejdříve coby první tajemník KS a později od 90. let jako prezident samostatné republiky. Proslul právě budováním silného kultu osobnosti a nevybíravým potíráním opozice. Asi nejznámější je ale jeho přezdívka, kterou se nechával oslovovat – Turkmenbaši neboli otec Turkmenů.

Jaký vývoj zažily ostatní středoasijské republiky a jak silnou pozici má v tomto regionu Rusko? I o tom ve SvětOběžníku hovoří Libor Dvořák. Celý rozhovor s ním si můžete poslechnout zde:

autor: Lucie Christovová
Spustit audio