SvětOběžník: Stručně o Sin-ťiangu

23. říjen 2012
Sedmý světadíl

V dalším SvětOběžníku, který věnujeme Číně, se sinolog Ondřej Klimeš zabývá situací v provincii Sin-ťiang, obývané Ujgury.

Před třemi roky, v létě roku 2009, otřásla západočínskou autonomní oblastí Sin-ťiang série krvavých etnických střetů mezi Ujgury a Chany.

Horké léto

Rozbuškou pro konflikt, který si vyžádal několik desítek obětí, se tehdy stal incident z druhého konce Číny. V průmyslové provincii Kuang-tung se skupinka ujgurských dělníků dostala do bitky s chanskými dělníky a dva Ujguři přitom přišli o život.

V reakci na tento incident a údajnou nečinnost policie se začaly v Urumči, hlavním městě Sin-ťiangu, konat demonstrace a dlouho potlačované etnické pnutí brzy přerostlo v otevřený konflikt.

Totiž i přesto, že mají příslušníci etnických skupin v Číně jistá privilegia, jako například výjimku z politiky jednoho dítěte, je situace Ujgurů v Sin-ťiangu komplikovaná. Coby muslimové a etničtí příbuzní Turků čelí v posledních letech stále silnější tzv. chanizaci neboli snaze o co největší „počínštění””svého území. To se projevuje jednak výraznou podporou chanského přistěhovalectví, ale i třeba omezováním muslimských náboženských praktik.

Co dál?

V reakci na napjaté léto 2009 učinila čínská centrální vláda sérii kroků, kterými slibovala situaci v Sin-ťiangu prozkoumat a případně upravit. Jak je na tom Sin-ťiang dnes, tři roky poté? Nad tím se v zatím posledním SvětOběžníku o Číně zamýšlel sinolog Ondřej Klimeš z Karlovy univerzity a vy si jeho názor můžete poslechnout zde:

autor: Lucie Christovová
Spustit audio