Svítící papír – nejtenčí svítidlo na světě

9. prosinec 2014

Americká firma Rohinni vyvinula díky speciální tiskové technologii nejtenčí svítidlo na světě. Má podobu tenkého listu papíru a jmenuje se příznačně LightPaper.

Ultratenké svítidlo vzniklo nanesením směsi inkoustu a drobných světelných diod (LED) na vodivý substrát. Velikost těchto světelných diod je přitom porovnatelná s velikostí červených krvinek. Po vložení takto vyrobené svítící vrstvy mezi dvě další, průhledné plastové vrstvy, po zapečetění a připojení této součástky ke zdroji elektrické energie vzniklo jako papír tenké a ohebné svítidlo čtvercového tvaru, které lze připevnit k jakémukoliv povrchu. Firma Rohinni má své kořeny ve státech Idaho a Texas.

Zatím se tvůrcům “svítícího papíru” nepodařilo světelné diody rozmístit po jeho natištěné vrstvě rovnoměrně či obecně nějakým uspořádaným způsobem. Jejich rozložení na ploše je tedy do značné míry náhodné, což odporuje podmínce homogennosti světelné plochy. Druhá verze svítícího papíru by však už měla tento nedostatek řešit. Technologie tisku osvětlující vrstvy na prakticky jakoukoliv plochu by v budoucnosti mohla umožnit výrobu jakýchkoliv tvarově přizpůsobených plošných svítidel podle individuálního přání. Zároveň by se zákazník mohl obejít bez objemných žárovek či zářivek v jakékoliv podobě. Výhodou dané technologie je ale zejména rychlý a levný rotační způsob tisku svítící vrstvy.

Ultratenké svítidlo vzniklo nanesením směsi inkoustu a drobných světelných LED diod na vodivý substrát

Svítící papír může přinést nové možnosti pro reklamní průmysl a pro výrobky z oblasti na těle nošené elektroniky. Oblast aplikace by mohla zahrnout i veřejné osvětlení a světlomety aut. Podle některých zpráv už řada firem na různých aplikacích svítícího papíru pracuje. Významnou výhodou technologie LightPaper je také fakt, že zde máme k dispozici mnohem tenčí vrstvu než u svítících ploch na bázi organických svítících diod (OLED). Životnost výrobků na bázi svítícího papíru odhadli jeho tvůrci až na 20 let. První komerční produkty tohoto typu bychom mohli vidět na trhu již v průběhu roku 2015.

Logo

Zdroje: Phys.Org, Popular Science, Fast Company, Rohinni, 3Dprint.com

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio