Svojí krví nakazil žloutenkou tři pacienty. Státní zástupce na něj teď podal obžalobu

Dárce krve, který nakazil v Praze žloutenkou tři pacienty, půjde před soud. Policie případ uzavřela a státní zástupce na muže podal obžalobu. Případ se stal loni na podzim. Muž absolvoval placený odběr plazmy, jenže sám krátce předtím onemocněl a ani kontrolní testy žloutenku nezachytily. Plazma tak putovala až k pacientům. Bude to pravděpodobně poprvé, kdy budou české soudy takový případ řešit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Test umí odhalit například pervitin nebo marihuanu v moči (ilustrační foto)

Test umí odhalit například pervitin nebo marihuanu v moči (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na případ upozornil lékař infekčního oddělení motolské nemocnice Grigorij Mesežnikov. Muže, který se přiznal k dárcovství krve, léčil pro virovou žloutenkou typu C. Ta se nejčastěji přenáší krví a v drtivé většině případů jde o injekční uživatele drog.

„I když se jevil, že má několik vpichů v loketních jamkách na horních končetinách, tak zarytě odmítal jakékoliv užívání drog. Přiznával, že řádově před deseti lety užíval pervitin intravenózně, ale že deset let je čistý,“ uvedl lékař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní zástupce obžaloval muže, který svojí krví nakazil tři pacienty žloutenkou typu C

Muže nepodezírali ani na transfuzní stanici, kam chodil opakovaně darovat krev. Potvrdil to v červnu mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož.

„Působil velmi důstojně, a navíc s ním byl opakovaně vyplněn dotazník a vždy z něj vyšel dobře. Ani jsme nezpozorovali žádné vpichy.“

Muž daroval plazmu nejspíš krátce po nákaze v době, kdy tělo vytváří jen málo protilátek a běžné testy nemoc neodhalí. Kvůli tomu dárci krve před každým odběrem vyplňují dotazník o svém chování a zdravotním stavu. Na základě těchto informací pak mohou kvůli riziku lékaři dárce odmítnout.

Žloutenka typu C je rozšířenější, než se čekalo. Má ji 80 tisíc Čechů

Číst článek

Podle nemocnice muž nepravdivě vyplnil dotazník, a proto na něj podala trestní oznámení. Případem se zabývali pražští kriminalisté, kteří vyšetřování už uzavřeli. Státní zástupce Martin Černý teď na muže podal žalobu.

„Zatajil, i zpětně, velice podstatné skutečnosti o svém zdravotním stavu, které by jinak vedly k tomu, že takové odběry by nemohly být provedeny,“ vysvětlil.

Osmatřicetiletému muži hrozí za šíření nebezpečné nemoci z nedbalosti až jeden rok vězení.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme