Švýcaři zakončili rok 2017 s více než šedesátiprocentním podílem digitálního rádia

14. únor 2018

Povědomí o digitálním rádiu se mezi obyvateli Švýcarska významně zvýšilo. Do konce června loňského roku bylo prodáno celkem 3,25 milionu rozhlasových přijímačů DAB+.

61 % populace poslouchala na konci roku 2017 rozhlasové vysílání ve Švýcarsku digitálně. Ukázala to aktuálně prezentovaná data pracovní skupiny Digimig. Na podzim roku 2015 to přitom bylo „pouze“ 49 %. O deset procent se zároveň v tomto období snížilo využití pásma VKV. Švýcarský veřejnoprávní rozhlas SRG konstatoval, že trend je jasný posun k digitalizaci rádia. Digitální poslech (DAB+, případně IP) tvoří ze sta minut vždy 61 % celkového koláče.

Povědomí o digitálním rádiu se mezi obyvateli Švýcarska významně zvýšilo. Do konce června loňského roku bylo prodáno celkem 3,25 milionu rozhlasových přijímačů DAB+, zatímco počet prodaných VKV rádií se neustále snižuje. 750 tisíc prodaných vozidel má v sobě zabudovaný dekodér digitálního rádia. Toto číslo se za rok téměř zdvojnásobilo. Přibližně ve dvou třetinách všech nových vozů je DAB+ dnes nabízen jako základní výbava bez poplatku. Vypínání analogového rádia v pásmu VKV začne ve Švýcarsku v roce 2020 a skončí v roce 2024.

autor: lukpo
Spustit audio