Švýcarská větev banky HSBC poskytovala služby také zločincům

Švýcarská odnož banky HSBC pomáhala ukrývat peníze lidem podezřelým ze závažných zločinů. Podle deníku Guardian patřili mezi klienty banky třeba obchodníci se zbraněmi nebo podnikatelé podezřelí z tunelování jiných bank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

HSBC

HSBC | Foto: HSBC Bank

U HSBC ve Švýcarsku měl účet taky španělský lékař Eufemiano Fuentes. K němu se sbíhaly nitky obřího dopingového skandálu ve vrcholové cyklistice.

Mezi vážené klienty patřili třeba aktéři největšího korupčního skandálu v Keni, nejrůznější prominenti nedemokratických režimů nebo obchodníci s takzvanými krvavými diamanty.

Finanční dům evidentně pomáhal schovávat peníze také různým tunelářům, jako třeba Vladimiru Antonovovi, který měl z litevské banky Snoras odcizit v přepočtu skoro 15 miliard korun.

Mezitím se mračna stahují nad britským daňovým úřadem. IT expert Hervé Falciani, který vynesl z HSBC kompromitující data, totiž BBC potvrdil, že do Británie poslal už v roce 2008 e-mail upozorňující na daňové machinace. Britský úřad ale tvrdí, že žádný e-mail nedostal.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme