Švýcarsko dalo definitivně zelenou přechodu na DAB+, proces začne v roce 2020

25. říjen 2017

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ se stane hlavní distribuční cestou pro šíření pozemního signálu, a to současně s následným odpojováním VKV pásma.

Švýcarská Federální rada (Der Bundesrat), která je součástí tamní vlády, dala dnes souhlas k přechodu rozhlasového vysílání do standardu DAB+. Proces bude probíhat od roku 2020 a skončí v roce 2024. Dnešní krok je tak pouze potvrzením toho, že celá migrace má podporu i na vládní úrovni. Všechny analogové licence, které končí v roce 2019, by měly být prodlouženy do roku 2024, aby byla zajištěna potřebná stabilita a fungování duálního systému na trhu.

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ se od roku 2020 stane hlavní distribuční cestou pro šíření pozemního signálu, a to současně s následným odpojováním VKV pásma. Stanice, které již uzavřely smlouvu s operátorem týkající se přechodu na DAB+, se o distribuci signálu nemusí po tomto období obávat. Fungování veřejnoprávní služby bude po roce 2020 zajištěno. Stávající digitální licence je zapotřebí prodloužit minimálně do roku 2024. Digitální rozhlas (DAB+ v kombinaci s internetem) využívalo ve Švýcarsku na jaře letošního roku již 57 % populace.

autor: lukpo
Spustit audio