Symboly moci a paměti

3. duben 2014

Vernisáží výstavy Symboly moci a paměti zahájil Národní památkový ústav Rok pánů z Kunštátu. Sérií výstavních akcí a dalších programů přiblíží významný aristokratický rod spojený s dějinami zemí Koruny české.

V prostorách někdejšího korunního archivu ve Starém královském paláci na Pražském hradě si můžete do 5. května připomenout některá fakta o rodu, ze kterého pocházel také český král Jiří z Poděbrad. Expozice návštěvníky upozorní na 550. výročí od ukončení diplomatických misí, které Jiří vyslal k západoevropským panovnickým dvorům. Tehdejší snaha o vytvoření jakéhosi společenství, které bychom dnes charakterizovali jako předchůdce OSN nebo Evropské unie, sice Jiřímu nevyšla, ale vstoupil tak do dějin jako muž, který předběhl svou dobu.

Zemské desky, pavézy i obraz
Komorní výstava představuje vzácné pergameny s erby pánů z Kunštátu, pavézy z česko-uherských válek a rovněž skicu obrazu Mikoláše Alše znázorňující setkání Jiřího z Kunštátu a Poděbrad s Matyášem Korvínem po bitvě u Vilémova. Jak se tato skica liší od díla, které všichni známe? Proč jsou pergameny zdobeny právě erbem se třemi horními pruhy? Jaké další akce vás v rámci Roku pánů z Kunštátu čekají? To jsou jen některé z otázek, na které v rozhovoru odpovídal kurátor sbírkových a mobiliárních fondů NPÚ Michal Konečný.

V erbu tří pruhů
Během Roku pánů z Kunštátu nebudou představovány pouze dějiny rodu a jejich sídla, ale prostor najdou také fenomény typické pro období středověku na Moravě a význačné památky, které jsou s tímto rodem spojené. Hlavní událostí bude zpřístupnění nové expozice v dosud neveřejných středověkých prostorách státního zámku Kunštát. První návštěvníci si nový okruh V erbu tří pruhů. Páni z Kunštátu a jejich hrad budou moci projít 21. června. Kunštát bude také místem, kde bude zahájena letošní Hradozámecká noc.

K programům se připojil také hrad Buchlov s výstavou Jan Boček Kuna z Kunštátu, která bude otevřena 1. května. Od 5. července si budete moci prohlédnout také výstavu Dlouhá cesta za krásou, kterou připravují na hradě Pernštejn. Při pátrání po stopách rodu byste neměli vynechat ani Litice, Vizovice, Lysice,Veveří nebo Bouzov, jak se můžete dozvědět také na webu Národního památkového ústavu.

Rok pánů z Kunštátu

Jiřímu z Kunštátu a Poděbrad jsme se věnovali také v Magazínu Leonardo Civilizace s premiérou 21. března.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio