Synchronizované plavání kytovců

26. listopad 2012
Monitor

Kytovci kulohlavci černí vnímají přítomnost plavidel jako ohrožení. Platí to i pro takzvaný whale watching čili pozorování kytovců turisty na člunech.

Kulohlavci černí (Globicephala melas) jsou kytovci příbuzní delfínům, kteří žijí ve skupinách. Na severní polokouli se tento druh vyskytuje ve Středozemním moři a v Atlantickém oceánu mezi Evropou a Severní Amerikou. V Gibraltarském průlivu, kde je velmi frekventovaná lodní doprava, žije asi 300 kulohlavců. Vědci z Aberdeenské univerzity a organizace CIRCE (Conservation, Information and Study on Cetaceans) porovnávali jejich chování s kulohlavci, kteří žijí v klidnější oblasti kanadského Cape Breton. Ti jsou častěji než setkáním s dopravními loděmi vystaveni „okukování“ ze strany turistů při whale watchingu.

Analýza dat z let 1999 až 2006 odhalila, že kulohlavci z obou oblastí reagují přítomnost plavidel zcela stejně: matky s mláďaty se semknou a plavou synchronizovaným způsobem, který zbytku skupiny signalizuje nebezpečí. Ta se zpočátku drží u hladiny, ale pokud se čluny zdržují delší dobu, mají zvířata sklon potopit se a zůstávat pod vodu delší dobu. Takové chování může ovlivnit jejich hospodaření s energií i dobu, kterou stráví na lovu. V obou případech jsou zřejmě nejvíce postižena mláďata.

Zdroj: Plataforma SINC

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio