Syrská armáda zastavila ofenzivu v Aleppu. Podle Rusů z humanitárních důvodů

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že syrský armáda ve východním Aleppu pozastavila postup, aby umožnila odchod civilistům. Zároveň upozornil, že vojenští experti z Ruska a USA musejí situaci v severosyrském městě neprodleně řešit. Sejít by se měli v sobotu v Ženevě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombardování Aleppo

Bombardování Aleppo | Zdroj: Reuters

Humanitární poradce pro Sýrii Jan Egeland ve čtvrtek upozornil, že až 150 tisíc obyvatel Aleppa by mohlo čelit vyhlazení, napsala agentura Reuters.

„Pět měsíců vyjednávání nepřineslo nic,“ komentoval přípravy dohody mezi USA a Ruskem.

„Státy, které by měly pomáhat získat přístup k civilistům při křížové palbě, jenom přihlížejí tomu, co se v Sýrii děje," řekl po pravidelném humanitárním mítinku USA a Ruska.

Lavrov se ve středu sešel v Hamburku se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a jedním z témat bylo právě Aleppo. Šéf americké diplomacie posléze novinářům sdělil, že si myslí, že dohoda obou stran je stále možná. Změnou v jednání mezi státy si není jist, ale doufá v ní. „Na něčem pracujeme,“ řekl pouze.

Syrská armáda v Aleppu postupuje. Získala historické centrum města

Číst článek

Obdobné pocity má i náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „V minulých dnech jsme si vyměňovali dokumenty o situaci v Aleppu. Jsme blízko dohodě, ale chci varovat před přílišným očekáváním."

Povstalecké skupiny ve středu požádaly o příměří, jež by umožnilo evakuaci 500 nemocných a zraněných, kteří potřebují nalézavě ošetřit. Kreml ve středu oznámil, že je stále možné, že rusko-americká dohoda poskytne povstalcům možnost bezpečně z Aleppa odejít.

ČTK, Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme