Syrští uprchlíci v Ansbachu útok odsuzují. Věří, že se k nim Němci neotočí zády

Syrští uprchlíci v Německu odsoudili teroristický útok v Ansbachu. Podle nich nemá nic společného s islámem. Zároveň doufají, že se k nim Němci neotočí zády. Jen v Ansbachu, kde se v neděli večer odpálil syrský žadatel o azyl a zranil patnáct lidí, žije více než 600 migrantů. Část z nich si už v tomto bavorském městě našla práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci stojí nedaleko místa útoku v Ansbachu s nápisy: Jsme muslimové, a ne teroristé

Syrští uprchlíci stojí nedaleko místa útoku v Ansbachu s nápisy: Jsme muslimové, a ne teroristé | Zdroj: ČTK

„Žije se nám tu dobře, v Ansbachu se nám moc líbí, protože je tu klid a mír, ne jako v Sýrii. Německo se nám stalo druhým, i když dočasným životem,“ říká 27letý Khalíl Hama ze syrského Kobani.

Jeho rodné město se stalo symbolem boje proti vrahům z takzvaného Islámského státu, který se přihlásil i k odpovědnosti za nedělní atentát v centru Ansbachu.

„Všichni tři, co tu stojíme, jsme muslimové. Já z Kobani a mí přátelé, bratři jsou zase ze syrského Kámišlí. Museli jsme ale utéct, protože k nám, údajně ve jménu Alláha, vtrhli islamisté s jasným úmyslem všechny nás zabít. Do té doby jsme přitom všichni žili v míru, bez ohledu na víru,“ rozhodí rukama mladý muž se sluchátky v uších.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syrští uprchlíci v Ansbachu útok odsuzují. Věří, že se k nim Němci neotočí zády. V Ansbachu natáčel zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš

Než jsem ho zastavil před ubytovnou u vlakového nádraží, kde spolu se stovkami dalších běženců už přes rok bydlí, poslouchal hudbu, prý německý rock. Během rozhovoru kolem nás projede několik policejních aut, žádné ale nezastaví.

„Obyvatelé Ansbachu se k nám chovají opravdu přátelsky. Pomohli nám i vyřídit pracovní povolení, takže můžeme vydělat nějaké peníze a podporovat naše rodiny v Sýrii. Víte, když jdu po městě a něco hledám, tak se mi stane, že mě dotyčný dovede až na místo. Jsou hrozně ochotní a milí,“ dodává další ze Syřanů, 28letý Omar.

Jeho o tři roky starší bratr souhlasně přikyvuje. Naopak o islamistech si myslí jen to nejhorší. „Nejsou to muslimové. V Koránu se přece píše, že máme žít s ostatními v míru. S křesťany, židy a dalšími. Islamisté páchají zlo a bohužel ve jménu Alláha. Všichni muslimové by to měli odsoudit a postavit se proti nim,“ uzavírá Omar.

Útoky v Bavorsku

Sedmadvacetiletý Syřan odpálil v neděli večer nedaleko vstupní brány na hudební festival Ansbach Open nálož uschovanou v batohu. Na akci se mu nepodařilo proniknout proto, že neměl vstupenku. Zranil 15 lidí a sám se zabil. K atentátu se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Útočníka německá policie už znala, měl totiž za sebou několik přestupků. Do Německa přicestoval před dvěma lety, o rok později tamní úřady jeho žádost o azyl zamítly.

Město Ansbach v Bavorsku po útoku 27letého Syřana, kterému hrozila deportace do Bulharska | Foto: Robert Mikoláš

Syřanovi proto hrozila deportace do Bulharska, kde původně dostal azyl. Nařízení bylo pozastaveno kvůli lékařským posudkům, které ukazovaly na psychickou nestabilitu Syřana. Muž se dvakrát pokusil o sebevraždu a byl kvůli tomu hospitalizován na psychiatrické klinice.

Bavorsko zažilo v poslední době několik incidentů. Sedmnáctiletý žadatel o azyl z Afghánistánu napadl ve vlaku nedaleko Würzburgu sekerou a nožem cestující a čtyři zranil. V Mnichově osmnáctiletý útočník německo-íránského původu u nákupního centra zastřelil devět lidí a pak sebe, dalších pětatřicet zranil.

V sousedním Bádensku-Württembersku pak syrský žadatel o azyl na autobusovém nádraží zabil mačetou ženu a další dvě osoby zranil.

Robert Mikoláš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme