Sysli z hlubocké zoo se přestěhovali na golfové hřiště

7. srpen 2016

Zoo Hluboká se zapojila do záchranného programu syslů obecných. Kdysi přemnožený škůdce je v současnosti na vyhubení. Hlubočtí sysli pomůžou s oživením syslí populace na několika místech v republice.

„Ze stávajících kolonií syslů, které jsou v republice na 35 lokalitách, stále ubývají jedinci. Ve volné přírodě zůstává odhadem kolem čtyř tisíc jedinců. Příčinou jejich úbytků je hlavně změna zemědělství i klimatické vlivy,“ říká ošetřovatelka ze Zoo Hluboká Markéta Jariabková.

Do stanice pro handicapované živočichy přivezli minulý týden pracovníci zoo 57 syslů. Tato zvířata se stanou základem chovu pro vypouštění do volné přírody.

Péče o sysly přitom není úplně jednoduchá, nestačí jen nakrmit. „Důležité je sečení, protože sysel opravdu vyžaduje nízkou trávu. Musíme vysekávat tak, abychom nenarušili jejich životní cyklus, tedy předtím, než vylezou mláďata, a poté znovu, až mláďata trochu odrostou. Takto by to mělo fungovat i ve volné přírodě,“ popisuje Markéta Jariabková.

Ideálním prostředím pro sysla obecného je například golfové hřiště. „To jsou často sečené plochy, takže právě sem by zvířata měla přijít. Minulý týden už jsme z naší zahrady odebrali dvacet jedinců a odvezli jsme je právě na golfové hřiště do Karlových Varů, kde je nejzápadnější populace sysla obecného. Ta kolonie bohužel trochu vymírala, tak jsme tam doplnili novou krev a snad se jim tam bude dařit,“ doplňuje ošetřovatelka.

Sysli z hlubocké zoo by měli posílit kolonie na pěti místech v České republice. Do volné přírody by se měli dostat do dvou let.

Spustit audio