Tablet malým dětem do ruky nepatří. Zrakově postiženým ale pomáhá vnímat svět

7. září 2017

Marek je dvouletý kluk, kterému speciální aplikace pro tablety pomáhá rozvíjet jeho poškozený zrak. Na aplikaci EDA PLAY TOBY se podílela i Světluška.

Charitativní projekt Českého rozhlasu pomáhá jednak zrakově hendikepovaným jednotlivcům, ale také některým organizacím. jednou z nich je EDA, která se zaměřuje na ranou péči o nejmenší děti s vadami zraku. Díky této podpoře mohla vzniknout aplikace pro tablety, na kterých si můžou i ty nejmenší děti rozvíjet svou vizuální představivost.

Dvouletý Marek se narodil se šedým zákalem, přidal se i zelený. Rodinu navštěvují lidé z EDA každý měsíc. Pomáhají rodičům jak s hračkami manipulovat a jak oko cvičit.

Obrázky v aplikaci jsou na černém pozadí a v sytých barvách bez kontur. „V obrázcích jsou použity nejzákladnější barvy, což nebývá typické pro dětské knížky, většinou je tam spousta detailů a zaplněné pozadí, často hodně nepřehledné,“ vysvětluje Markova matka.

Toby je odlišná než barevné dětské knížky plné detailů

Od pohyblivých předmětů v aplikaci je už jen malý krůček ke statickým obrázkům na papíře. „Obrázky, které jsou na papíru, které nejsou už tak aktraktivní jako ze zářivého tabletu, bez pohybu, tak stejně pro něj začínají být zajímavé,“ vysvětluje lektorka Alice Pexiederová. „Začal vnímat detaily, které mu předtím nic neříkaly.“


Za několik dní od pondělí 11. září potkáte v ulicích mnoha českých i moravských měst sedm tisíc světlušek, tedy dobrovolníků, kterým můžete svěřit peníze na podporu projektu Světluška. Už dnes na vás čekají na pražském Andělu s výtečnou zmrzlinou.

Aplikace EDA PLAY TOBY je bezplatně dostupná všem. Nejdříve vznikla pro iPad a od jara je dostupná i pro platformu Android. Kdokoli si ji tak může stáhnout a používat.

Světluška finančně podporuje i další rozvoj aplikace. „Začíná se pracovat na vývoji nových prvků pro aplikaci, aby byla ještě přínosnější dětem, které mají některou z centrálních poruch zrakového vnímání,“ objasňuje koordinátorka EDA Jana Ježková.

Toby je odlišná než barevné dětské knížky plné detailů
autoři: jht , jaw
Spustit audio