Táborníci musí celou noc hlídat vlajku, je to cenná kořist

20. červenec 2017

Ukrást vlajku na letním táboře může být pro některé oddíly výhodný byznys. Když se to ale nepovede, musí se vykoupit prací, nebo v naturáliích. A protože je riziko krádeže vlajky na letním táboře v Novohradských horách vysoké, musí oddíly držet noční hlídky.

„Máme uprostřed tábora vlajku a může se stát, že přijde v noci jiný oddíl a ukradne nám ji. Proto držíme hlídky celou noc,“ říká Adéla Tupá, která má v oddíle Toulavý vítr přezdívku Blecha.

Pokud se do tábora dostanou vetřelci, začne hlídka pískat na píšťalku, křičet na poplach a snaží se vzbudit co nejvíc lidí. „Nejlepší je, když je pochytáme. Necháme si je tady do rána a pak u nás musí udělat nějakou práci, než je pustíme,“ dodává tábornice.

Letos zatím oddíl Toulavý vítr žádnou vlajku neukradl, ale chtěl by. Táborníci sice riskují, že se sami stanou zajatci, ale když se naopak krádež vlajky podaří, má to pro oddíl výhody. „Minule nám za ni přivezli dvě kolečka dříví, protože pršelo a my jsme neměli nic suchého. Ukradli jsme vlajku, měli jsme co do kamen, bylo to v pohodě,“ vzpomíná další táborník.

O tom, jestli se půjde na krádež vlajky, musí rozhodnout vedoucí. Čistě teoreticky, v okolí je možností spousta. Tábory v Novohradských horách budou obsazené prakticky až do konce léta. Ostražitost je proto v noci určitě na místě.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio