Tabulky v chrudimských lesích nasměrují záchranáře ke zraněným nebo k požáru

21. leden 2017

V lesích na Podhůře u Chrudimi jsou nové značky. Jejich úkol není ukazovat směr nebo kilometry. Novinka by měla usnadnit práci záchranářům a hasičům a hlavně pomoci lidem, kteří se na odlehlém místě dostanou do potíží.

Bod záchrany je žlutá destička, na které je kód, v Chrudimi to je kód CR, poté je na ní číslo a kontakty na tísňovou linku, hasiče, záchranáře, policie.

Ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka přibližuje, kolik bodů záchrany tady v lesích je: „Na našem majetku je jich patnáct. Říká se, že by měl být jeden bod na přibližně 50 hektarů. Ten bod je unikátní v tom, že je tam kód. Když člověk přijde sem k nám do lesa a vidí kód CR 030, tak je výhoda v tom, že ten člověk, když bude v nějakém šoku, tak popisovat, kde jsem zvláště v lesích, je velmi složité, ale díky tomuto systému záchranáři o vás vědí. Vědí přesně, kde jste, vědí dokonce přístupovou komunikaci.“

Jednotlivé body se musí popsat i pro záchranáře. Ti následně vědí, jestli se k danému bodu dostanou na lodi, vrtulníkem nebo autem.

Čtěte také

Podle Odvárky jsou body záchrany výborná věc hlavně pro lidi, kteří třeba terén kolem sebe neznají. Druhý účel a smysl značek může být prevence před lesními požáry, což platí i pro Podhůru.

Bod záchrany v Městských lesích Chrudim

„Tam je to to samé. Je to otázka minut, kdyby někde něco začalo hořet. Popisovat, kudy má někdo přijet, je zdlouhavé. Výhoda těch bodů je, že hasiči a všichni už mají dopředu danou cestu, kudy mají jet,“ doplnil Odvárka.

Systém značení záchranných bodů zavedly chrudimské městské lesy jako jedni z prvních soukromých vlastníků v České republice.

autor: kop
Spustit audio