Tahle rostlina se honosí největším květem na světě. Přesto ji v pralese jen tak nenajdete

29. prosinec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Věděli jste, že největším květem se pyšní raflézie Arnoldova? Prvenství drží ale jenom mezi rostlinami s jednotlivými květy. Ten její měří v průměru přes metr a může vážit víc než 10 kilogramů. Se svou váhou je zároveň i nejtěžším květem na světě.

Raflézie jsou zvláštní rostliny bez kořenů, stonků a listů. Rostou na kmenech a kořenech lián stromové révy rodu Tetrastigma.

Neobsahují zelené barvivo chlorofyl, a proto nejsou schopné fotosyntézy. Veškeré živiny a vodu čerpají z lián, do kterých prorůstají svými vlákny.


V tropických pralesích jihovýchodní Asie roste celkem asi 30 druhů raflézií. Většina z nich patří k ohroženým druhům. Raflézie Arnoldova byla pojmenována po zakladateli Singapuru siru Thomasi Stamfordu Rafflesovi, který ji jako první popsal a po botanikovi Josephu Arnoldovi.

Jsou v nich skryté tak dokonale, že pokud zrovna nekvetou, není pro botaniky snadné je v pralesích na Borneu a Sumatře najít. A když na několik dní vykvetou, upozorní na sebe nejen svými obrovskými květy, ale i zápachem, který připomíná hnijící maso. Ten slouží k nalákání much, které je opylují.

Spustit audio