Tajemství hraček bez roztočů, bakterií a alergenů

2. červenec 2015

Česká republika je světovým unikátem ve výrobě a využití nanovláken. Už od roku 2004 vlastní světový patent na jejich průmyslovou výrobu.

Toho využila firma NanoSPACE, která z nanovláken vyrábí lůžkoviny. Teď přichází s novinkou.

Ve spolupráci s výrobcem dětských hraček Šapito představila speciální hypoalergenní neboli antialergickou hračku pro děti.

Hračky dostaly název Nano Šapiťáci a jsou hlavně pro malé alergiky.

Vhodné jsou ale i pro všechny ostatní děti nebo třeba dospělé alergiky, kteří přicházejí s hračkami do kontaktu.

Nanotkanina je materiál, jehož velikost se pohybuje v rozmezí od 100 nanometrů. To je asi tisícina tloušťky lidského vlasu.

A to je právě ta výhoda, se kterou pracují antialergenní hračky. Jsou podšité nanotkaninou, jejíž póry jsou velké pouze 80 nanometrů, zatímco běžný roztoč je velký 420 tisíc nanometrů.

„Uvnitř hračky se nemůže hromadit ani prach, ani roztoči, ani žádné alergeny, ani žádné bakterie, nic, co by mohlo dítěti, když je v kontaktu s hračkou, vyvolávat alergické reakce. Stačí jenom povrchové očištění té hračky, ale dovnitř se nedostane nic," říká Jiří Kůs z firmy NanoSPACE.a předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

Antialergenní materiály jsou vhodné mimo alergiků i pro děti, které mají potíže například s imunitou. Pro každé dítě je ale bezpochyby vhodné, aby nebylo vystaveno dráždivým podnětům.

„S alergií se většinou nenarodíme, ale nějak se rozvine. A rozvine se právě kvůli tomu, že jsme vystavení působení alergenů a potom už není cesty zpět. Proti alergenům se bojuje různě, většinou nějakými léky nebo chemicky, ale ta nanovláknová bariéra je vlastně mechanická obrana, aby se dovnitř alergeny nebo roztoči nedostávaly,“ dodává Jiří Kůs.

České nanovýrobky v zahraničí moc dobře známé zatím nejsou. Proto existuje projekt Česko je nano, který má za úkol ve spolupráci s Asociací nanotechnologického průmyslu šířit úspěchy českých vědců za hranice republiky.

Jak doplňuje Jiří Kůs, český průmysl má hodně co nabídnout:

„Česká republika je jedním z inkubátorů nanotechnologií na světě. My jsme unikátním v tom, že jsme opravdu hodně daleko a že je tu dokonce několik desítek firem, které různým způsobem v různých oborech nanotechnologie používají pro finální produkt."

autoři: mvo , Michaela Bezvodová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.