Tajemství komunikace včel odhaleno. Na bzučení raději zapomeňte

24. červenec 2014

Právě v těchto dnech začíná včelařský rok. Že nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Zní poměrně poeticky, ale nejde o žádnou idylickou záležitost, což ve vysílání Večerního Hosta Radiožurnálu potvrdil Miroslav Peroutka z Českého svazu včelařů.

Včely už po oplodnění nepotřebují samce. Proto trubce nechají vyhladovět a pak je jednoduše vyhodí z úlu. Podobnými slovy popsal Miroslav Peroutka začátek včelařského roku.

„Matka začíná klást mladé, ze kterých budou jiné včely než ty letní. Letní včely se dožívají čtyř až šesti týdnů, ale ty zářijové přečkají celou zimu,“ přibližuje. A tak jsou včelaři spolu se včelstvy už v roce 2015.

Čtěte také

Po dlouhou dobu byla komunikace mezi včelami velkou záhadou opředenou tajemstvím a mýty. „V 60. nebo 70. letech se zjistilo, že se včely nedorozumívají řečí, ale tanečky a chvěním těla,“ prozrazuje Miroslav Peroutka.

A tak včely na pomyslném parketu poblíž česna tancují osmičkový tanec, kterým jedna včela verbuje své družky, aby se vydaly hledat potravu. Navíc se zjistilo, že včela je nejen naverbuje, ale také jim ukáže potravu. „Spolu pak hodují jako u prostřeného stolu,“ přibližuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.