Tajemství šéfkuchaře Zoo Praha

19. září 2013

Ovocný koktejl pro papoušky lori a další lahůdky budou již v neděli moci ochutnat návštěvníci pražské zoo. Akce Šéfkuchařem v zoo poodhalí tuto neděli tajemství kuchyně pro zvířata a přinese nečekané gastronomické zážitky.

Stovky kilogramů ovoce a zeleniny, půl druhého metráku ryb, čtvrt tuny masa, ale rovněž nezanedbatelné množství hmyzu, hub či bambusu a jiných překvapivých surovin a přísad jako jsou lišejníky, drcené akácie anebo dokonce červený jíl z jihoamerických řek. Takové a další lahůdky spořádají denně zvířata v pražské zoo.

Akce Šéfkuchařem v zoo nechá nahlédnout pod pokličku příprav jídelníčku zvířat a objevit tradiční i netradiční recepty z kuchyně Zoo Praha.

V neděli 22. září budou moci všichni zájemci o kulinářská překvapení zjistit, který obyvatel zoo je největší mlsoun nebo kdo naopak s chutí sní, co mu chovatelé předloží. Zvídavější návštěvníci budou moci ochutnat vybrané recepty zvířecí kuchyně, mezi kterými nebudou chybět vitaminové koule pro primáty či osvěžující ovocný koktejl pro papoušky lori.

Největší jedlíci v Zoo Praha sní i přes sto kilo krmení denně

Koktejl pro papoušky lori:

5 banánů, 4 jablka, 4 mrkve, 2 kiwi, 2 rajčata, kuličky hroznového vína dle chuti, kousek červené řepy, kelímek jogurtu, piškoty, kapka medu, ½ litru pudinku nebo kukuřičného škrobu. Pro zájemce také mletý hmyz.
Ovoce a zeleninu nakrájíme na malé kousky, nasypeme do mixéru a zpracujeme na řídkou kaši. Přidáme jogurt, pudink, nebo škrob a piškoty a ještě necháme krátce mixovat. Můžeme přihodit ještě kousek červené řepy kvůli barvě a pár kapek medu pro vylepšení chuti.

V okolí Vzdělávacího centra u hlavního vchodu bude připraveno kulinární centrum s ukázkami krmných dávek slona indického, myšky drobné a dalších strávníků. Chybět nebude ani kuchařská show s přípravou těch nejzajímavějších receptů u Vzdělávacího centra:

11.00 – Vaříme pro lemury (krmení lemurů na průchozím ostrově navazuje přímo na tuto show)
14.00 – Kaše pro hrabáče (krmení hrabáčů probíhá v 15.00 v Africkém domě)

autor: Zoo Praha
Spustit audio