Takhle vypadá přátelství člověka se zvířetem. Tučňák urazí každoročně tisíce kilometrů za rybářem z Ria

9. březen 2016
Hlavní zprávy

Tučňák magellanský každý rok plave tisíce kilometrů, aby nedaleko Ria de Janeira navštívil svého kamaráda – starého rybáře, který mu kdysi zachránil život. Tučňák dostal jméno Dindim.

Vše začalo tím, když bývalý rybář a zedník Joao Pereira de Souza před pěti lety objevil tučňáka na pláži malého ostrůvku nedaleko Ria de Janeira. Ležel mezi skalami, peří měl umaštěné od ropy a byl viditelně pohublý a zesláblý.

Muž si vzal tučňáka domů, nakrmil ho a trvalo mu týden, než ho zbavil zbytků ropy v peří. Když se Dindim vzchopil, vypustil ho zpátky do moře a myslel si, že už ho nikdy neuvidí.

O pár měsíců později se tučňák ale na stejné pláži objevil znovu a rybáře poznal. Vrací se za ním od té doby každý rok.

Dindim tráví několik měsíců v období páření na jihu Argentiny a Chile. Každý rok v červnu ale plave zhruba 8 tisíc kilometrů až k Riu de Janeiru, kde až do února navštěvuje pana de Souzu. Vědci si jsou jistí, že rybáře poznává. Je to vidět i na záběrech brazilské televize Globo.

Čtěte také

71letého rybáře ožďibuje zobákem ve tváři, nechává se od něj hladit a krmit sardinkami. Nikdo jiný se jej přitom dotknout nesmí. Přírodovědec Joao Paulo Krajewski popisuje, že tučňák vrtí ocasem jako pes. Z jeho chování je prý zřejmé, že Dindim považuje rybáře za dalšího tučňáka.

autoři: jch , vid
Spustit audio