Tarzan v Zoo Ostrava má partnerku. A už taky mládě!

25. říjen 2012

Sameček štětkouna kamerunského Tarzan, který do ostravské zoologické zahrady přicestoval začátkem května, se po čtyřech měsících dočkal partnerky. Ze Zoo Budapešť přijela šestiletá samička jménem Pompom. A s ní také černý pasažér!

Po několikadenním seznamování přes bariéru byla obě zvířata spojena. Sameček se ke své partnerce nechoval nijak agresivně, vypadalo to tedy, že vytvoří harmonický pár. Po pár týdnech však musela být samička opět oddělena. Důvodem však nebyly žádné nenadálé rozepře mezi oběma zvířaty, ale to, že samička zcela nečekaně 18. září porodila mládě (samečka)!

Rozhodně to ale nebyl výsledek několikatýdenního, byť harmonického soužití s Tarzanem. Samice štětkouna jsou březí 120-127 dní. To znamená, že Pompom musela zabřeznout ještě v budapešťské zoo, kde žila ve skupině s jiným samcem, nicméně páření u nich nemuselo být pozorováno. I změny v tělesné konstituci způsobené březostí nebyly u samice nijak nápadné. Nezvyklé bylo i to, že porodila pouze jedno mládě. Obvyklý je vícečetný vrh čítající až šest mláďat.

Štětkoun kamerunský - mládě

Důležité však je, že Pompom je v pořádku a o svého potomka se pečlivě stará. Jelikož jsme si však nebyli jisti, jak na nového člena skupiny zareaguje Tarzan, matku s mládětem jsme na nějakou dobu oddělili. Návštěvníci mohou všechna zvířata vidět v pavilonu Tanganika. Nejsou-li venkovní teploty příliš nízké, objevuje se Tarzan i ve venkovním výběhu. V budoucnu se pak štětkouni přestěhují do Pavilonu evoluce, kde svůj domov najde rovněž skupina našich šimpanzů nebo vzácní kočkodani Dianini.

Štětkoun kamerunský - mládě
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio