Taxikáři vyjeli do centra Prahy. Na zítra plánují další protesty

8. únor 2018

Protestující taxikáři vyjeli kolem 13:30 ze Strahova. Ve smyčce přes centrum budou Prahou jezdit dvě hodiny. Stejný protest se bude opakovat i v pátek. Vozů se na parkoviště u stadionu podle organizátorů sešlo 1800 až 2000. Magistrát uvádí číslo 1400 aut. Ve 13:45 první vozy dojely na I. P. Pavlova. Podle zpravodaje ČTK jede kolona, mířící přes Hlávkův most, téměř krokem.

První kolona vyjela ve směru přes Chotkovy sady, kolem úřadu vlády a přes Hlávkův most na magistrálu. Druhá sjíždí ze Strahova na Holečkovu a jede přes Zborovskou, Jiráskův most a Resslovu na I. P. Pavlova, kde rovněž najede na magistrálu. Poté plánují taxikáři jezdit podle předpisů po obou trasách ve smyčce tam a zpátky. Blokádu magistrály ani jiných ulic neplánují. Po dvou hodinách se vrátí na Strahov. Zítra se plánují sejít ve stejný čas na stejném místě a akci zopakovat. Taxikáři mají parkoviště u strahovského stadionu zamluvené u magistrátu i na příští týden.

Řidiči taxi se na místo srazu začali sjíždět už po 09:00, pražské taxikáře přijeli podpořit i někteří kolegové z jiných krajů. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Vláda podle nich situaci neřeší, podle ministerstva dopravy by příslušná novela měla být hotová v horizontu několika týdnů.

Podle místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) Karolíny Venclové se do pátečního protestu zapojí i řidiči firmy AAA Taxi Praha, která o sobě uvádí, že sdružuje v Praze kolem 1000 taxikářů. Například jednatel taxislužby Modrý Anděl Robert Faltýnek dnes naopak uvedl, že s protestem nesouhlasí, i když důvody protestujících chápe.

Akci na Strahově od rána sledují policisté, a to i s pomocí helikoptéry. "Policisté jsou připraveni dělat co je v jejich silách, aby byly dopravní komplikace co nejmenší," uvedla policie na webu poté, co taxikáři začali vyjíždět ze Strahova. Policisté jsou podle zpravodaje ČTK rozestaveni podél trasy, kudy vozy taxi projíždí.

Taxikáři před polednem vyzvali ministry dopravy, průmyslu a obchodu a premiéra, aby se dostavili na Strahov k jednáním. Žádný člen vlády se neobjevil. Společnost Uber dnes uvedla, že se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem. Řidiči taxi protestovali v Praze proti Uberu už loni, přede dvěma lety pak úplně zablokovali magistrálu u hlavního nádraží.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio