TechniSat Digipal DAB+: Nečekaná kombinace digitální televize a rádia

24. červenec 2017

Přijímači, který potěší svou citlivostí a vhodností pro dálkový příjem, by slušel další anténní vstup. Obě digitální platformy spojuje do jednoho rozhraní.

DAB+ v televizním přijímači. Má to smysl?

Přijímač pro pozemní digitální televizi DVB-T/T2 a digitální rozhlas DAB+. Na první pohled to, zdá se, vůbec nejde dohromady, a přesto je toto spojení, které zvolila německá firma TechniSat, vcelku logické. III. pásmo je právě oním rozsahem, který se v minulosti uvolnil po analogovém televizním vysílání pro potřeby digitálního rádia.

Pro koho je přijímač určen

Pokud se zamyslíme nad tím, pro koho je vlastně přijímač určen, viděl bych tu hned několik potencionálních skupin zákazníků. První budou ti, které zajímá primárně pozemní televizní vysílání a rozhlas (ne jen DAB) berou jako pouhý doplněk. Větší výběr rozhlasových programů, které doplní DVB-T/T2, tak určitě není na škodu. Druhou skupinou by pak byli zájemci o dálkový příjem. Nový TechniSat nabízí zpracování rozhraní, které má, co nabídnout, bohužel i tady jsou některá úskalí.

Jedna anténa pro všechny druhy příjmu

Za prvé, přijímač má pouze jeden anténní vstup. Ano, čtete správně. Jedna anténa bude sloužit jak pro příjem digitální televize, tak i pro digitální rádio. Osobně bych uvítal, kdyby se německá firma rozhodla udělat vstupy dva – jeden pro DVB-T/T2, druhý pro DAB+, a hned vysvětlím proč. Pokud připojíte televizní anténu, naladí se vám kromě pozemních multiplexů i nejsilnější rozhlasové sítě. Nebudete tam tedy mít ty rozhlasové multiplexy, které by pro vás mohly být atraktivní, pokud se tedy zrovna nenacházíte u německých hranic. Když jsem v Praze připojil anténu pro III. pásmo, naladil jsem kromě DAB pouze DVB-T2 síť ze Žižkova.

TechniSat Digipal DAB+

Zapomeňte na slideshow, set-top-box ji neumí

TechniSat Digipal DAB+ vychází vstříc zejména německému trhu, kde se v poslední době objevuje čím dál tím více antén označovaných jako „All-in-One“, tedy jedna anténa pro všechny druhy příjmu. Běžnému uživateli tato možnost postačí, pro náročnější zákazníky je však škoda, že nejsou k dispozici dva anténní vstupy. Jedním z mínusu přijímače je i absence slideshow, tedy možnost zobrazování doplňkových obrazových informací – obalů alb, fotek ze studia, moderátorů a podobně. Je možné, že jde o technickou překážku, kterou nedokázal výrobce při případné implementaci do set-top-boxu překonat. Je to každopádně škoda. Na televizní obrazovku se tak dostane kromě názvu stanice pouze rotující radiotext.

TechniSat Digipal DAB+

Kvalita příjmu

Tohle je opravdu silná stránka přijímače. Pokud se tento set-top-box dostane lovci vzdálených signálů do rukou, jsem přesvědčen o tom, že se ho bude zbavovat velmi nerad. Přijímač dokáže bez problémů přijímat i slabší zahraniční signály, pokud jste na ně dobře vybaveni, a oceníte ho zejména při zlepšených troposférických podmínkách. V Praze jsem díky TechniSatu Digitapal DAB+ v uplynulých dnech úspěšně realizoval příjem digitálního rádia z Bavorska (Ochsenkopf – multiplex Oberfranken, Hoher Bogen – multiplex BR Bayern) nebo Polska i DVB-T ze Saska (Löbau, Görlitz – regionální síť eRtv na kanálu 24).

TechniSat Digipal DAB+

Zapomeňte na problémy s duplicitami a zamrzání

Nevětším plusem v kategorii příjmu signálu je skutečnost, že set-top-box nepřemazává multiplexy stejného operátora, případně sítě, které mají alespoň částečně shodný obsah. Tohle je velký problém u některých DAB rádií. U starších digitálních přijímačů může tato skutečnost vést až k jeho zamrznutí a nutnému restartu například vytažením z napájení. Na tyto problémy jsem u TechniSatu Digipal DAB+ vůbec nenarazil. Řazení stanic probíhá do televizního a rozhlasového seznamu. Rádia z DVB-T/T2 a DAB se objevují ve společném přehledu a jsou od sebe viditelně odlišeny symboly.

TechniSat Digipal DAB+

Technické parametry jsou k dispozici

Pokud vás zajímají technické parametry multiplexu, a je jedno zdali televizního nebo rozhlasového, stačí, když stisknete tlačítko OPT (Option) a vyberete odpovídající položku. Hodnot, které vám přijímač ukáže, je opravdu hodně. Jsou zde k dispozici například síla a kvalita signálu, kmitočet sítě, hodnoty jako CNR nebo SNR; u DAB pak formát zvuku, mód, přenosová rychlost nebo vzorkovací frekvence. Pro rychlejší přístup postačí pouze stisknutí žlutého tlačítka na dálkovém ovladači. Tohle ostatně není žádná novinka, TechniSat nabízí tyto parametry u svých přijímačů již řadu let.

TechniSat Digipal DAB+

Stručně k dalším funkcím přijímače

Vzhledem k tomu, že cílem této recenze mělo být zejména seznámení s digitální rozhlasovou části přijímače, k ostatním funkcím pouze stručně. K dispozici je vylepšený programový průvodce Siehfern Info (SFI), který oceníte však pouze u německých stanic (viz web TechniSatu), nebo internetový prohlížeč skrytý pod tlačítkem WWW. Rychlostí však neoplývá. Portál Digitální rádio se v něm zobrazil při prvním startu přibližně za dvacet sekund a další stránky pak po cca. patnácti sekundách. K dispozici je i bohatý výběr zejména výhradně německých portálů. Zapomenout nesmím ani na aktualizovaný přehled internetových rádií dělených podle žánrů.

autor: lukpo
Spustit audio