Technologická modernizace americké armády

30. květen 2016

Vedení americké armády nedávno vyhlásilo, že chce během nejbližších let zařadit do výzbroje nové netradiční zbraně.

Nové konvenční, tedy nejaderné, americké zbraňové systémy se budou mj. opírat o prostředky z oblasti umělé inteligence a strojového učení. V praxi půjde jak o autonomní robotické zbraně, tak o smíšené spolupracující skupiny robotů či automatických systémů a lidských vojáků, tak i o samotné pokročilou elektronikou vybavené lidské vojáky.

Podle představitelů Pentagonu bude tato modernizace nutná k tomu, aby americká armáda mohla adekvátně reagovat na poměrně rychlé zdokonalování konvenční nejaderné výzbroje armád Ruska a Číny.

Podstatu chystaných nových zbraní veřejnosti vysvětlili mj. zástupce amerického ministra obrany Robert Work a generál vojenského letectva USA Paul Selva.

Rozpočet Pentagonu na rok 2017 mj. obsahuje 3 miliardy dolarů na odvrácení potenciálního čínského útoku dlouhého dosahu proti americkým námořním silám, 3 miliardy dolarů na zdokonalení podmořských systémů, 3 miliardy dolarů na spolupráci automatů a lidí a na spolupráci robotů v rojích, 1.7 miliardy dolarů na systémy, využívající umělé inteligence, a 500 milionů dolarů na válečné simulace a testování nových zbraňových konceptů.

Celková částka, věnovaná na vojenský výzkum a vývoj v roce 2017 přesáhne 71 miliard dolarů. Velký důraz je kladen zejména na autonomní robotické zbraně, které chce mít americké velení k dispozici dříve než jeho dva hlavní protivníci, tedy Rusko a Čína. Kromě umělé inteligence a dronů pohybujících se v rojích v tomto smyslu musejí USA rozvíjet také technologie navigace, technologie spojené s využitím mikrokamer a senzorů, např instalovaných na chytrých bombách.


Konkrétními příklady nových zbraní jsou např. roje minidronů Perdix, které startují z mateřského letadla za letu, dále ještě chytřejší chytré bomby, malá elektromagnetická děla s projektily, pohybujícími se nadzvukovou rychlostí a v rojích spolupracující robotické čluny, schopné vykonávat jak obranné tak útočné úkoly, např. při hlídání protivníkem vyrobených umělých ostrovů.

Americký Úřad pro námořní výzkum (Office of Naval Research, ONR) již v roce 2014 vyzkoušel týmovou spolupráci 13 robotických hlídkových člunů, řízených a koordinovaných pomocí systému Control Architecture for Robotic Agent Command and Sensing (CARACaS), původně vyvíjeného v rámci NASA pro robotická vozítka na Marsu.

Malá elektromagnetická děla by zase mohla být instalována i na menších lodích a menších pozemních vozidlech a mohla by sloužit k rychlé a levné obraně proti útočícím raketám.

Zdroje: Defense One, Washington Post, Defense News

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.