Technologické novinky: farmy na Sahaře, samozavazovací boty, mrakodrap z dronů

25. duben 2016

Náplast pro stálou a neinvazivní kontrolu hladiny krevního cukru. Další samozavazovací boty od firmy Nike. Mrakodrap vytvořený z dronů. Sahara Forest Project - zemědělská farma v saharské poušti.

Náplast pro stálou a neinvazivní kontrolu hladiny krevního cukru

Tým jihokorejských výzkumníků ze Soulské národní univerzity a z Institute for Basic Science (IBS) ve spolupráci s americkou firmou MC10 vyvinul lehkou nositelnou náplast na bázi grafenu s příměsí zlata, která může velmi usnadnit život pacientům s diabetem. Její primární funkcí je nonstop měření hladiny krevního cukru, tělesné teploty a úrovně kyselosti.

To vše se děje neinvazivním způsobem, pomocí analýzy potu. Autoři náplasti do budoucna počítají s tím, že v případě vysoké hladiny cukru by se v náplasti mohly tepelným způsobem aktivovat mikrojehly, které by pod kůži dopravily jistou dávku inzulínu nebo metforminu. Základy této technologie byly zatím vyzkoušeny na myších a než ji bude možné používat v klinické praxi, uplyne ještě řada let.

Některé další týmy vyvíjejí podobné náplasti či náramky, např. vědci z Univerzity Severní Karolíny nebo britská firma Nemaura Medical (monitorovací systém s náplastí, zvaný SugarBEAT, který vysílá data do blízkého mobilního telefonu nebo do chytrých hodinek).

Korea Times, Futurism, ScienceAlert, MIT Technology Review, Popular Science, IEEE Spectrum

Další samozavazovací boty od firmy Nike

Boty vyrábějící firma Nike se zřejmě shlédla v samozavazovacích či spíše samostahovacích botách z filmu Návrat do budoucnosti II. Po ohlášení první limitované edice bot tohoto typu Nike (Air) Mag loni v říjnu nyní Nike uvedla na trh pro sportovce další typ HyperAdapt 1.0, který se liší od předchozího modelu na první pohled tím, že jde o nižší sportovní boty, zatímco Nike Mag byly boty vyšší, kotníkové.

Boty mají k dispozici řadu integrovaných pásků, které se po stisknutí aktivačního tlačítka stáhnou a pevně obemknou nohy, jak chodidla, tak i kotníky, a to díky rafinovanému systému motorků a pružin, integrovaných uvnitř bot.

Samozavazování se aktivuje buď ručně nebo pomocí senzoru, umístěného zevnitř v místě paty. Letos však už firma Nike příliš nezdůrazňuje souvislost tohoto typu bot se zmíněným klasickým filmem z roku 1989. Boty HyperAdapt 1.0 si budou moci objednat vybraní sportovci koncem tohoto roku.

LiveScience, Stuff, Mashable, Popular Science, Youtube

Mrakodrap vytvořený z dronů

Trojice extravagantních architektů, Hadeel Ayed Mohammad, Yifeng Zhao a Chengda Zhu, chce v centru Manhattanu vytvořit centrální řídící terminál pro dokování a dobíjení právě v této oblasti nepoužívaných dronů.

Tento projekt předpokládá, že v jisté budoucnosti bude nad New Yorkem létat opravdu velké množství dronů a že bude třeba jistým způsobem usměrnit, regulovat a centrálně nebo hromadně řídit jejich provoz, parkování a dobíjení. Řídící terminál by měl mít podobu vysokého mrakodrapu, jehož vnější vrstva by byla prakticky úplně pokryta parkujícími drony různých typů a velikostí. Tato vizuálně neustále proměnlivá vysoká stavba by se měla obrazně jmenovat The Hive - tedy Úl nebo Hnízdo.

Popular Science, Serious Wonder

Sahara Forest Project - zemědělská farma v saharské poušti

Sahara Forest Project

Norská sociální nadace Sahara Forest Project chce v tuniské poušti vybudovat farmu, ve které bude možno na ploše 10 hektarů pěstovat zemědělské plodiny. Poušť pokrývá asi 75% vytčeného území. Nutnou podmínkou a součástí projektu bude proto využívání solární energie a technologie odsolování mořské vody.

Samotná slaná mořská voda zde bude ovšem používána k chlazení a zvýšení vlhkosti v oblasti farmy. Následně ovšem bude mořská voda odsolována za účelem zavlažování rostlin a pití. Separovanou sůl bude možno prodávat. Vlastní produkce zemědělských plodin bude probíhat v zavlažovaných sklenících.

Autoři předpokládají zahájení produkce této farmy v roce 2018, přičemž by zde mělo být zaměstnáno kolem 6000 lidí. Menší pilotní projekt tohoto typu přitom již funguje v Katarské poušti, přičemž jeho tvůrci zde využívají mnoha zkušeností s podobnými farmami, umístěnými v Izraeli.

IndustryTap, CleanTechnica, Sahara Forest Project

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.