Technologické novinky: Kapalina, nebo pevná látka? Valkýry na Marsu. Švýcarsko sází na bitcoin

23. květen 2016

Vzduchový filtr v automobilu Tesla model X ochrání posádku před řadou škodlivých látek. Vědci vytvořili jednotný model kapaliny, která se pod úderem mění v pevnou látku. Roboti typu Valkýra se pod vedením agentury NASA připravují na cestu na Mars. V malém švýcarském městečku Zug lze od května platit za veřejné služby pomocí bitcoinů.

Vzduchový filtr v automobilu Tesla model X ochrání posádku před řadou škodlivých látek

Když Elon Musk nedávno představil nový model X automobilky Tesla Motors, neopomněl zmínit jednu jeho zvláštní funkci, která se jmenuje “Bioweapon defence mode” a která aktivuje speciální filtr zvaný HEPA (high-efficiency particulate air).

Ačkoliv není jasné, jestli toto filtroventilační zařízení obstojí při skutečném útoku bojovými biologickými látkami, zřejmě posádce auta poskytne dostatečnou ochranu před průmyslově znečištěným prostředím velkoměst. Filtr je tvořen třemi vrstvami ultrajemných vláken aktivního uhlíku a je schopen zadržet jemné pevné částice, dále některé plyny jako např. čpavek a oxidy síry, také řadu uhlovodíků i některá biologická agens - bakterie, spory plísní nebo částice pylu.

Filtr HEPA byl nedávno úspěšně vyzkoušen v modelově znečištěném prostředí, které obsahovalo 1000 mikrogramů jemných pevných částic na jeden metr kubický vzduchu.

Tesla Motors, Popular Science, Serious Wonder, ExtremeTech, Youtube 1, Yutube 2

Vědci vytvořili jednotný model kapaliny, která se pod úderem mění v pevnou látku

Kapaliny dělíme na dva základní druhy - newtonovské a nenewtonovské. Zatímco příkladem newtonovské kapaliny je běžná voda a jejíž viskozita (koeficient tření sousedních vrstev kapaliny) závisí hlavně na teplotě, příkladem nenewtonovské kapaliny je např. tzv. oobleck. Zde jde o směs kukuřičného škrobu a vody, u níž viskozita nebo také odpor vůči pronikání jiných předmětů do kapaliny jsou úměrné působící síle.

Do nitra ooblecku lze tedy proniknout jen pomalu, s vynaložením malé síly, zatímco po jeho povrchu může snadno a bez ponoření chodit nebo běhat prakticky jakýkoliv člověk. Mechaniku nenewtonovské kapaliny doposud objasňovaly dvě na sobě nezávislé a zcela odlišné teorie.

První teorie se jmenuje “model hydrodynamických interakcí, založený na prokluzování” a druhá nese název “teorie třecích kontaktních sil”. Vědcům z amerického Národního ústavu pro standardy a technologii (National Institute of Standards and Technology - NIST) se však nedávno podařilo vytvořit jejich syntézu, v níž hraje hlavní roli druhá zmíněná teorie.

Futurism 1, Futurism 2, Physical Review Letters, NIST, Youtube

Roboti typu Valkýra se pod vedením agentury NASA připravují na cestu na Mars

NASA sestrojila zatím čtyři roboty tohoto typu (Valkyrie, stroje jsou však též zvány jako roboti řady R5) a tři z nich vyslala na univerzitní pracoviště v Massachusetts a ve Skotsku, za účelem jejich testování, ladění a tréninku. Typická Valkýra má asi metr osmdesát centimetrů na výšku a její hmotnost dosahuje kolem 130 kilogramů.

Roboti se sice zatím pohybují velmi pomalu, ale jejich hlavními přednostmi jsou univerzalita, citlivost a flexibilita. Lze je tedy plným právem považovat za jakousi náhradu nebo předvoj lidí při dobývání jiných planet. Odborníci z NASA předpokládají, že podobní roboti budou na Marsu jednou připravovat pro lidi obytné moduly a budou také s lidmi spolupracovat.

Valkýra je přitom vybavena 28 otočnými klouby a asi 200 senzory. Postupem doby by měly Valkýry směřovat k čím dál větší autonomii, zejména nezávislosti na lidském řízení.

Phys.Org. IEEE Spectrum

V malém švýcarském městečku Zug lze od května platit za veřejné služby pomocí bitcoinů

Rozhodla o tom městská rada tohoto městečka 3. května tohoto roku. Občané Zugu mohou pomocí bitcoinů hradit daně, povinné odvody a poplatky za veřejné služby. Tento krok souvisí s tím, že v městečku působí 15 firem, zaměřených na oblast finančních technologií (fintech) a na elektronické obchodní transakce.

bitcoiny

Proto si městečko Zug vysloužilo přezdívku “Crypto Valley” a je také obecně považováno za uzel progresivních technologií. Většina vlád nebo úřadů na světě má přitom doposud k technologii bitcoinu spíše záporný vztah, snad s výjimkou Japonska nebo Lucemburska, avšak až dodnes neměl nikdo odvahu uznat bitcoiny jako prostředek pro platby veřejných služeb, poplatků nebo daní.

V prvním pokusném období do konce roku 2016 budou moci občané Zugu pomocí bitcoinů hradit poplatky až do výše 200 švýcarských franků. Potom městská rada rozhodne, jak v tomto směru pokračovat dál a jestli bude možné limit plateb zvýšit.

Futurism, Bitcoin.com

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio