Tejpování vynalezl už před 40 lety Japonec Kenzo Kase. Svou metodu teď předvedl v Čechách

28. březen 2017

Vynálezce takzvaného tejpování Japonec Kenzo Kase přijel poprvé představit svou metodu do Čech. Léčbu pomocí elastické pásky používají tisíce fyzioterapeutů a lékařů, rozšířila se do 90 zemí světa. Tejpování se stalo nejdřív hitem mezi sportovci, nyní ho využívají i běžní pacienti.

Při návštěvě Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity Kenzo Kase předvedl, jak může tejpování pomoci například muži, kterého bolí rameno po těžké fyzické práci. „Přiložím tejp na nejbolestivější místo na zlepšení prostoru a ve druhé fázi na uvolnění přetížených svalů,“ vysvětloval.

Nejprve nalepil na pacientovo rameno modrou pásku. „Tento tejp aktivuje a uvolňuje bolest velmi rychle. Ten problém v rameni a zádech ale vznikal dlouho, proto musím pomocí pásek zrekonstruovat celou oblast,“ doplnil.

Postupně tak vrstvil různobarevné tejpy přes sebe. Každou pásku na několika místech nastřihl a rozevřel jako vějíř do celé plochy ramene. Po modré, tmavě růžové a černé pásce celý obrazec zafixoval světle růžovou páskou.

Metodu Kinesio Taping vymyslel Kenzo Kase před čtyřiceti lety. „Základní podnět byl ten, že bylo hodně diagnóz, které nebyly různými terapiemi dobře léčené. Hodně se jich vyskytuje v okolí kůže, tak jsem vymyslel elastickou pásku, která umí nadzvednout měkkou tkáň, kůži a pomocí toho se dají z velké části řešit různé problémy, které se právě v podkoží nachází,“ vysvětlil.

Touto metodou fyzioterapie lze ovlivnit svaly, vazy, šlachy, jde jimi ulevit i od bolesti. „Naše tělo se skládá z osmdesáti procent z vody a u hodně potíží s klouby a svaly je problém v tom, že tělní tekutina obsahuje lokálně zánětlivá ložiska nebo transportuje různé negativní látky v těle. Tím, že se kůže ošetří páskou, vznikne v dané oblasti prostor, který pomůže tělu právě do té části transportovat novou tekutinu a tu poškozenou se zánětem odvádět,“ popisuje princip Kenzo Kase.

Jedním z žáků Kenzo Kaseho je Michal Peroutka, absolvent Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a jediný certifikovaný lektor metody Kinesio Taping u nás. Svého učitele přivedl na půdu své domovské vysoké školy. „Když byla šance dostat doktora Kaseho do Čech, tak jsem o jiné variantě ani neuvažoval. Spoustu jsem si odsud odnesl, tak je na místě sem také něco vrátit,“ řekl.

autor: pfr
Spustit audio