Téměř bezzubý hlodavec

27. srpen 2012
Monitor

Učebnicový chrup hlodavců našel výjimku z pravidla. Krysa ze Sulawesi nemá žádné stoličky a její hlodáky neslouží ke hlodání.

Hlodavci jsou nejpočetnějším řádem savců a najdeme je prakticky v jakémkoli suchozemském prostředí. Za svůj evoluční úspěch vděčí i svým zubům, které činí lebku hlodavců téměř nezaměnitelnou. Špičáky chybí, řezáky se přeměnily v ostré hlodáky a v zadní části čelisti je k rozemletí potravy připravena celá baterie stoliček. Stoličky od řezáků přitom funkčně i prostorově odděluje široká mezera. Tak tomu alespoň bylo u všech dříve známých druhů hlodavců. V loňském roce ale byla na indonéském ostrově Sulawesi objevena černá ovce rodiny – krysa, jejíž čelist kromě dvojice řezáků neobsahuje žádné další zuby.

Nový rod a druh hlodavce nyní dostal latinské jméno Paucidentomys vermidax, které by se dalo volně přeložit jako málozubka žížaložravá. Jeho výstřední chrup vysvětluje obsah žaludku jediného známého exempláře, který byl odchycen v odlehlém deštném pralese. Krysa se zřejmě živí výhradně žížalami. Jejich měkká těla nemusí nijak žvýkat a zuby potřebuje pouze k tomu, aby jimi kluzkou kořist uchopila.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio