Téměř dvě třetiny Čechů se nechovají ekonomicky zodpovědně, ukázal průzkum ministerstva

Finanční gramotnost Čechů se za posledních pět let zhoršila, tvrdí ministerstvo financí s odkazem na svůj průzkum. Lidé neznají základní pojmy jako úrok nebo inflace, navíc se prý chovají méně zodpovědně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kalkulačka

kalkulačka | Foto: stock exchange

Ministerstvo financí zjišťovalo, jaké mají lidé finanční znalosti a jak je posléze využívají v praxi. A výsledky skutečně nejsou podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO úplně uspokojivé.

Více než polovina účastníků měření měla buď spíše nízké, nebo dokonce nízké finanční znalosti, tedy odpověděla správně maximálně na třetinu otázek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výpadek příjmů by ani měsíc nepokrylo 15 procent domácností. O průzkumu informuje Mikuláš Klang

Ještě horší je potom situace u ekonomické zodpovědnosti. Podle ministerstva financí se zodpovědně chová jen o něco málo více než třetina dotázaných. Některé výsledky úřad nepříjemně překvapily.

„Otázka zněla, pokud by došlo ke ztrátě hlavního příjmu dané domácnosti, jak by respondent situaci řešil,“ uvedla Babišova náměstkyně, Lenka Jurošková.

„Asi 31 procent lidí by si hledalo novou práci nebo brigádu. Překvapivě však 37 procent osob vůbec nenapadlo, co by v takové situaci dělali, jak by se zachovali.“

Výpadek přijmů je pro hodně domácností hrozbou

Lidé ale v měření odpovídali například i na to, jestli si v domácnosti vedou rozpočet, jestli a jak si spoří, nebo jak dlouho by byli schopni pokrývat náklady na domácnost, pokud by přišli o hlavní příjem. Patnácti procentům lidí by peníze došly už během prvního měsíce.

Výsledky teď ministerstvo vyhodnotí a zaktualizuje podle nich Národní strategii finanční gramotnosti, která byla přijata po předchozím průzkumu v roce 2010.

Stát se bude chtít zaměřit hlavně na nejohroženější skupiny obyvatel, kteří by se mohli časem dostat do nebezpečí takzvané dluhové pasti. Hodně si ale ministerstvo slibuje i od zákonů, které připravilo.

Jedním z nich je i změna pravidel pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Ty teď může poskytovat každý, kdo má živnostenský list, nově by na všechny poskytovatele dohlížela Česká národní banka.

„Je tam nějaká povinnost zjistit, kdo je příjemcem půjčky, protože se stává, že poskytovatelé si vyberou lidi, u kterých dopředu počítají s nějakou exekucí,“ zdůraznil ministr financí Andrej Babiš.

O zákonu o spotřebitelském úvěru by sněmovna měla definitivně hlasovat už tento týden. Do konce roku pak Babiš chce předložit zákon o platebním styku, který by měl umožnit například snazší přechod mezi bankami.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme