Téměř v celém Česku hrozí kvůli suchu požáry, varují meteorologové

Téměř v celém Česku hrozí kvůli suchu a horku požáry. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která platí do nedělního večera. Meteorologové upozorňují, že vzhledem k teplému počasí většinou beze srážek se oblast se zvýšeným rizikem požárů dále rozšiřuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči

Hasiči | Foto: Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Vysoké riziko požárů panuje v Praze, Středočeském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském kraji a kraji Vysočina. Míst s vysokým rizikem požárů přibývá také v Plzeňském, Jihočeském a Zlínském kraji. Na ostatním území je riziko požárů většinou střední.

Riziko vzniku požárů se bude podle meteorologů zvyšovat až do nedělního večera. „V neděli večer a v noci na pondělí očekáváme na většině našeho území srážky a riziko požárů se sníží,“ uvádí ČHMÚ.

Meteorologové také upozorňují, aby se lidé kvůli vyššímu nebezpečí vzniku požárů vyvarovali některých aktivit. „V lesích, ale i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.“

Hasiči upozorňují, že kouření je v lesích zakázáno celoročně. Rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně lze jen na vyhrazených místech, jinak může být udělena pokuta až do výše 15 tisíc korun. A pokud dojde k požáru a nejedná se o trestný čin (nevznikne škoda vyššího rozsahu), sankce se může vyšplhat až do výše 25 tisíc.

Odborníci varují, že požár může způsobit i rozžhavený výfuk (katalyzátor) automobilu, který se dostane příliš blízko suché trávy či jiných hořlavin.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme