Terezín vypsal výběrové řízení na opravu Wieserova domu

7. únor 2018

Wieserův dům v Terezíně se bude opravovat – město už vypsalo výběrové řízení. Cena oprav kdysi honosné budovy bude podle odhadu zhruba 122 milionů korun. Většinu pokryje evropská dotace. Tajemník radnice v Terezíně a zástupce ředitele organizace Terezín – město změny Róbert Czetmayer v pondělí (6. 2.) řekl, že rozsáhlé práce začnou nejspíš v polovině letošního roku.

„Revitalizaci bychom měli začít někdy na přelomu června a července, to je dostatek času, abychom stihli termín ukončení projektu, což je závěr příštího roku,“ uvedl Czetmayer.

Náklady na projekt jsou z 85 procent hrazeny z Integrovaného regionálního operačního programu EU, pět procent tvoří národní zdroje a deset procent činí podíl města.

V rezidenci budou přednáškové sály, studovny a výstavní místnost. Radní a zástupci Terezína teď jednají s možnými zájemci o podmínkách pronájmu Wieserova paláce po rekonstrukci. V jeho sousedství se nachází informační centrum, objekt by tak mohl sloužit také turistům.

Město chce v trojkřídlém pozdně rokokovém paláci připomenout také historii. „Uvnitř budou exponáty odkazující k tomu, že Terezín byl pevnostním městem založeným Josefem II., i ty, které se vztahují k tragickým událostem druhé světové války,“ řekl Czetmayer.

V 19. století palác získala armáda, sloužil jako důstojnické kasino a bavili se v něm vojáci i po druhé světové válce. Od 90. let 20. století je objekt prázdný.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio