Teroristé z Islámského státu údajně zavraždili dalšího amerického novináře

Radikální hnutí Islámský stát zveřejnilo na internetu video s názvem Druhá zpráva pro Ameriku. Zobrazuje údajné stětí zadržovaného amerického novináře Stevena Sotloffa. Na videu islamisté rovněž vyzývají vlády všech zemí, aby se distancovaly od americké politiky vůči islamistům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek z videozáznamu údajné vraždy zadržovaného amerického novináře Stevea Sotloffa

Snímek z videozáznamu údajné vraždy zadržovaného amerického novináře Stevea Sotloffa | Zdroj: ČTK

Steven Sotloff byl unesen loni v srpnu v Halabu na severu Sýrie. Ozbrojenci pohrozili jeho vraždou už v srpnu, když zveřejnili video s usmrcením jiného amerického novináře Jamese Foleyho.

Bílý dům v reakci na zveřejnění videa uvedl, že pravdivost záznamu ukazující údajnou Sotloffovu smrt zatím nedokáže potvrdit.

„Pentagon i Bílý dům jsou v prvních reakcích velmi zdrženliví. Říkají, že je nejprve potřeba potvrdit autenticitu nahrávky, a poté teprve na to mohou reagovat,“ upozorňuje zpravodaj České televize ve Washingtonu Martin Řezníček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajné vraždě dalšího amerického novináře Stevena Sotloffa informoval z USA zpravodaj ČT Martin Řezníček a z Británie zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

Tlak na prezidenta Obamu ohledně tvrdšího postupu vůči islamistům podle něj sílí, a to nejen od republikánů, ale i demokratů. Někteří prý tvrdí, že politika Bílého domu je příliš opatrná.

Maskovaná osoba na videozáznamu rovněž hrozí zabitím dalšího rukojmího, tentokrát britského občana, kterého nazývá jménem David Haines.

„Vidím velký rozdíl v informování na obou stranách Atlantiku. Britská média bez výjimky Davida Hainese nejmenují, nejspíše ve snaze ho ochránit,“ konstatoval londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Britský premiér David Cameron na sociálních sítích uvedl, že jde o odporný čin. Oficiální reakce z jeho strany bude teprve následovat.

Videozáznam se stětím prvního amerického novináře Jamese Foleyho byl zveřejněn před dvěma týdny. Islamisté tehdy oznámili, že jde o odvetu za americké nálety v Iráku.

Sotloffova matka Shirley následně natočila video, v němž prosila únosce, aby jejího syna propustili.

ČTK, mkp, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme